Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Turčija

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 14.32

8 let

Sodbe v spornem procesu: turški general obsojen na dosmrtni zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodišče je nekdanjega turškega generala Ilkerja Basbuga, glavnega obtoženega v množičnem sojenju zaradi zarote za strmoglavljenje vlade, spoznalo za krivega in ga obsodilo na dosmrtno ječo.

Ilker Basbug je bil med letoma 2008 in 2010 načelnik generalštaba vojske, aretirali pa so ga januarja lani. Tožilstvo mu je očitalo, da je oblikoval in vodil teroristično skupino Ergenekon, ki je skušala strmoglaviti vlado.

Zdaj 70-letni nekdanji general je dolgo vodil turško vojaško kampanjo proti uporniški Kurdski delavski stranki (PKK), po aretaciji pa je poudaril, da je med svojim delovanjem vedno spoštoval pravo in ustavo. Izrek sodbe poteka na sodišču v mestu Silivri v bližini Istanbula, pred sodiščem pa so se zbrali protestniki, ki jih je policija poskušala obvladati tudi s solzivcem.

Med obtoženimi zgodovinarji, novinarji in pisatelji Istanbulski tožilec je v več kot 2400 strani dolgi obtožnici 275 obtožencev, članov Ergenekona, za katero tožilstvo trdi, da je teroristična organizacija skrajnih nacionalistov, bremenil vrste napadov in političnega nasilja v več desetletjih, s ciljem, da bi se dokopali do oblasti. Do zdaj je sodišče ob Basbugu izreklo dosmrtno ječo še več drugim visokim vojaškim voditeljem, tudi generalom. Dosmrtno ječo je sicer tožilec zahteval za 64 obtožencev, ki jim očitajo "poskus nasilnega strmoglavljenja turške vlade" in "poskuse, da bi preprečili normalno delovanje vlade".

Po poročanju medijev je sodišče oprostilo 21 obtoženih, izreklo pa je tudi že več drugih zapornih kazni. Obtožbe so sicer različne, od članstva v Ergenekonu do požigov, nezakonitega posedovanja orožja in spodbujanja oborožene vstaje proti vladi premierja Recepa Tayyipa Erdogana in njegovi Stranki za pravičnost in razvoj (AKP), ki je na oblasti od leta 2002.

Tako so nekaj obtoženih – med drugim tudi zgodovinarja, novinarje, pisatelje – že obsodili na zaporne kazni od šest do 47 let. Upokojeni polkovnik Arif Dogan je bil obsojen na 47 let zapora, novinar Erol Manisali pa na devet let, navaja turški dnevnik Hurriyet.

Ne spreglejte