Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
13.31

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36

Natisni članek

Nizozemska požar ladja

Sreda, 26. 7. 2023, 13.31

9 mesecev

So za požar kriva električna vozila? Ob nizozemski obali na robu katastrofe. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36

Ob obali Nizozemske je na tovorni ladji, ki je prevažala 2.857 avtomobilov, od tega 25 električnih vozil, izbruhnil požar. Umrl je najmanj en član posadke, več drugih je poškodovanih. Obalna straža ocenjuje, da bi gašenje lahko trajalo tudi več dni.

Širjenje ognja zahtevalo hitro evakuacijo 

Okoli polnoči je nizozemska obalna straža prejela poročilo, da je na ladji za prevoz avtomobilov Fremantle Highway izbruhnil večji požar. Takrat je plula približno 27 navtičnih milj oziroma 50 kilometrov severno od nizozemskega otoka Ameland. Na krovu je bilo 23 članov posadke, ki so sprva požar skušali pogasiti sami, a jim ni uspelo. Ogenj se je razširil, zato je bila nujna evakuacija.

Člane posadke so evakuirali s helikopterji in rešilnimi čolni, medtem pa je več članov posadke moralo skočiti v vodo, da so se rešili pred ognjem. Po navedbah nizozemske obalne straže je en član posadke umrl, več je ranjenih.

Termalna kamera prikazuje tovorno ladjo Fremantle Highway. | Foto: Reuters Termalna kamera prikazuje tovorno ladjo Fremantle Highway. Foto: Reuters

Velika bojazen, da bi se ladja potopila

Preživele s krova so odpeljali na letališče Lauwersoog in Eelde, od tam pa šestnajst poškodovanih z reševalnim vozilom v bližnje bolnišnice, saj imajo vsi težave z dihanjem. Fremantle še vedno gori, v bližini ladje je še vedno prisotnih več reševalnih služb, saj obstaja bojazen, da bi se ladja potopila.

Reševalno plovilo Hunter ima z ladjo zasilno povezavo in jo lahko drži v nadzorovanem položaju. Bojijo se, da bi se potopila.  | Foto: Reuters Reševalno plovilo Hunter ima z ladjo zasilno povezavo in jo lahko drži v nadzorovanem položaju. Bojijo se, da bi se potopila. Foto: Reuters

Več podjetij, kot so podjetja za predelavo, ter nizozemsko ministrstvo za infrastrukturo in vodno gospodarstvo trenutno iščejo najboljši način za čim večjo omejitev škode.

Ladja je namreč v bližini Waddenovih otokov, ki so območje svetovne dediščine. Če bi se ladja potopila, bi bile posledice ogromne.

So kriva električna vozila?

Tovorna ladja je Bremerhaven zapustila 25. julija okoli 14.30 in je bila namenjena v Egipt. Požar je izbruhnil v torek okoli 21.30. Avtoprevoznik je prevažal 2.857 avtomobilov, od tega 25 električnih vozil.

Različna poročila navajajo, da je požar izbruhnil v enem od električnih vozil, kar je velika težava. Električna vozila na krovu so resen pospeševalec ognja, saj lahko njegove litij-ionske baterije v ognju dosežejo temperature več kot 2.700 stopinj Celzija.

Pelorus. Jahta.
Novice Pri Murterju trčili jahta in ribiška ladja: ena oseba umrla, kapitana pridržali, jahta potonila
Migranti
Novice V bližini Kanarskih otokov pogrešanih najmanj 300 migrantov
nigerija
Novice V ladijski nesreči v Nigeriji več kot 100 mrtvih
nesreča Lago Maggiore
Novice Jezero Maggiore: ponesrečena ladja s tajnimi agenti registrirana v Sloveniji
ribiška ladja, pristanišče, Hrvaška, Savudrija
Novice Pri Novigradu našli ladjo, ne pa tudi pogrešanih hrvaških ribičev
Ne spreglejte