Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 2. 2023,
17.43

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

žrtve snegolom sneg

Sobota, 4. 2. 2023, 17.43

1 leto, 2 meseca

Snežne razmere v Avstriji zahtevale tri žrtve, na Poljskem dve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Led sneg avto zima cesta | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Serija snežnih plazov v Avstriji je v petek in danes zahtevala tri življenja. Žrtve so bili večinoma smučarji, ki so se podali na strmine zunaj označenih prog. O smrtnih žrtvah poročajo tudi s Poljske, kjer sta zaradi snežnih razmer umrli najmanj dve osebi. Obilica snega je danes povzročala nesreče in motnje v oskrbi z elektriko še na Češkem in Slovaškem. 

"V Kaltenbachu se je danes zaradi plazu smrtno ponesrečil ljubitelj zimskih športov," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik policije, ki pa ni želel posredovati nobenih informacij o okoliščinah nesreče v alpski vasici.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je šlo za 17-letnega državljana Nove Zelandije, ki je smučal zunaj označenih prog.

V petek je v snežnem plazu v letovišču Sölden umrl 32-letni Kitajec, ki prav tako naj ne bi smučal na urejenih progah, tretjega moškega pa so našli mrtvega danes v kraju Kleinwalsertal v avstrijski zvezni deželi Predarlska, potem ko so ga v petek razglasili za pogrešanega.

V zvezni deželi Predarlska in na Tirolskem sta intenzivno sneženje in veter v zadnjih dveh dneh povečala nevarnost snežnih plazov, vendar pa četrta stopnja nevarnosti na petstopenjski lestvici številnih ni prepričala, da ne bi zapustili označenih smučišč.

Pristojni organi ljubitelje zimskih športov pozivajo k previdnosti, saj je nevarnost snežnih plazov velika v večjem delu Avstrije. Opozarjajo, da je smučanje zunaj urejenih prog smrtno nevarno, razmere v gorah pa so zelo zahtevne tudi za najbolj izkušene.

Na Poljskem umrli dve ženski 

V poljskem kraju Cisiec blizu južne meje s Slovaško je umrla starejša ženska, na hišo katere je med neurjem padlo drevo. Gasilci so upokojenko našli mrtvo v hiši, je za poljsko tiskovno agencijo PAP povedal njihov tiskovni predstavnik.

V bližini pristaniškega mesta Gdansk na severu države je umrla še ena ženska, ko je njen avtomobil trčil v drevo, je poročala poljska televizija TVN24, ki je danes poročala o skupno več kot 140 prometnih nesrečah, povezanih z obilnim sneženjem in spolzkimi cestami.

Na severu Slovaške so medtem oblasti v 27 občinah razglasile izredne razmere, poroča slovaška tiskovna agencija TASR. Več smučarskih središč je bilo zaprtih zaradi neurij. Prebivalce mesta Žilina in okoliških krajev na severozahodu države so pozvali, naj ne zapuščajo domov, če to ni nujno potrebno.

Na Češkem pa je zaradi dreves, ki so padla na daljnovode, brez elektrike ostalo več deset tisoč gospodinjstev, je poročala češka tiskovna agencija ČTK. V bližini mesta Jablonne nad Orlici ob poljski meji so morale reševalne službe iz avtomobila rešiti dve poškodovani osebi, ki ju je zadelo padlo drevo.

WIZ-PR-foto 2023-1.2
Novice Kako družina prihrani pri počitnicah na snegu?
Zima, zima bela.
Novice Danes še vetrovno, nato hladni in sončni dnevi
Novice Nesreča prostovoljnih gasilcev: borili so se za življenje, sekunde so trajale celo večnost
Ne spreglejte