Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
24. 10. 2014,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenci po svetu

Petek, 24. 10. 2014, 11.31

8 let

Slovenka, ki v Bruslju odpira svoje modno podjetje

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je prepotovala že tretjino držav po vsem svetu, je Mirjana Perkovič svoj (začasni) dom našla v Bruslju. V evropski prestolnici bo v kratkem odprla podjetje in oblikovala lastno modno znamko.

"Življenje v tujini me je zamikalo že v otroštvu," pripoveduje Mirjana Perkovič, ki je kot deklica in najstnica požirala različne knjige, se utapljala v domišljijskem svetu ter sanjala o potovanjih in eksotičnih krajih. Sanje so se ji uresničile pred devetimi leti.

Našla se je v svetovljanskem mestu Svoj dom je našla v evropski prestolnici, v svetovljanskem mestu, kjer se, kot pravi, stikajo različne kulture in kjer se mešajo tujci z vsega sveta: "Nič neobičajnega ni biti pri večerji, kjer za mizo sedi več ducat narodnosti in veliko možganskega potenciala. Bruselj je namreč zbirališče visoko kvalificiranih, izobraženih, nadarjenih in zelo sposobnih ljudi, zato bo razprava pri večerji nihala med obravnavo političnih dogodkov ter politik lobiranja in med razpravo o zadnjem sporazumu, ki ga je nekdo pravkar podpisal v Koreji."

Bruselj se je Mirjani prikupil zaradi množice ljudi, med katerimi ni težko najti novih prijateljev, zaradi pestre izbire gledaliških predstav, koncertov, razstav ter drugih kulturnih in družabnih prireditev. Pa tudi zaradi pestre kulinarične ponudbe, saj je veliko visoko kakovostnih restavracij, ki so sicer drage, a imajo izjemno pestro ponudbo. Kot pravi, je to pravi kraj za gurmane.

Od tolmačke do podjetnice Mirjana se preživlja kot svobodna tolmačka, v kratkem pa bo stopila tudi na podjetniško pot. Zanima jo veliko različnih stvari, poleg jezikov, branja in potovanj jo navdušujejo fotografija, moda in notranje oblikovanje, iz tega pa je nastal njen novi projekt. Po tečaju mode v Milanu se je namreč odločila, da bo oblikovala lastno modno znamko z imenom Fashion Atelier.

"Modni projekt bo zaživel še letos. Prek portala Fashionatelier.net bom prodajala kakovostne modne kose, narejene po meri ali pa po standardnih številkah, za uspešne in modno osveščene ženske ter moške," napoveduje Mirjana.

Vstopa v poslovni svet se veseli in se ga ne boji, kot pravi, je Bruselj okolje, kjer je na kupu veliko ustvarjalnosti in priložnosti za mlade ter podjetne ljudi. A za uspeh je pomembno poznavanje lokalnih jezikov in preboj skozi zapletene birokratske ovire, pri čemer ni izključeno, da boš moral včasih "potrkati na več vrat, da boš prišel do prave osebe".

Pred Belgijo se je preizkusila v Španiji in Turčiji Preden se je Mirjana pred osmimi leti zasidrala v Belgiji, je tri mesece živela tudi v Španiji in tri mesece v Turčiji, predvsem pa je ogromno potovala. V zadnjem desetletju je namreč obiskala blizu 70 držav po vseh celinah. K srcu so ji najbolj prirasla velika mesta, New York, Pariz in Rio de Janeiro, nanjo pa so vtis naredile tudi posebne, raznolike pokrajine.

"Pristanek na Islandiji ti da občutek, da si na drugem planetu, saj je vulkanska pokrajina, prežeta z gejzirji, povsem drugačna kot katerikoli drugi kotiček na svetu. Ali pa južna Patagonija v Argentini, kjer na otočkih ob najbolj južnem mestu Ushuaiji prebivajo le pingvini in morski levi.

Spomnim se, da smo pred leti v brazilski Amazoniji spali v kolibah na vodi, brez pitne vode in elektrike, kopali pa smo se v reki, kjer so plavale tudi piraje in anakonde. Na Kostariki sem videla prav vse odtenke zelene barve in ugotovila sem, da je kitajski zid v Pekingu veliko bolj strm, kot si predstavljamo.

Všeč so mi bile tako puščavske sipine v Jordaniji kot tudi riževa polja na Baliju, v spominu pa mi je ostala tudi hiša Fride Kahlo v Mehiki kot tudi Južna Afrika, zaradi vinogradov, safarijev in zelo dobre hrane. Najlepše plaže sem do zdaj videla na Maldivih, Bahamih in na Jamajki," na kratko strne spomine, ki jih rada podoživlja.

Otočani bolj prijazni in povezani Na vseh teh potovanjih po kulturah, družbah, svetovih in celinah je Mirjana srečala in spoznala ogromno ljudi, a k srcu so ji najbolj prirasli Brazilci in Urugvajci, predvsem pa otočani, od prebivalcev Filipinov, Japonske in Tajvana do Dominikanske republike. "Mogoče so ljudje na otokih bolj prijazni, ker so ločeni od celine in so bolj povezani med seboj," se sprašuje popotnica.

Predvsem se rada spomni Filipincev, saj je od njih skoraj vsak dan prejela kakšno darilo, kompliment ali nasmeh naključnega mimoidočega. So zelo nesebičen narod, saj radi pomagajo drug drugemu in so vedno nasmejani.

Ima kaj domotožja? Po vseh potovanjih Mirjana še vedno lahko reče, da Slovenija slovi po naravnih lepotah oziroma je v samem svetovnem vrhu. Čeprav že dolgo ne živi doma, ima svojo domovino rada, v kulturni raznolikosti njenih prijateljev pa so tudi Slovenci. A kljub temu se za zdaj ne vidi, da bi v domovini ostala dlje kot na obisku pri družini in prijateljih.

Ne spreglejte