Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 1. 2015,
21.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sobota, 17. 1. 2015, 21.25

6 let, 7 mesecev

Slovenka, ki je šele v deželi javorjevih listov znova zadihala s polnimi pljuči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ko je Špela Perc julija lani s sinom odpotovala v Kanado k partnerju, si ni predstavljala, da bo tam tudi ostala. A kot kaže za zdaj, vendarle bo. Kako živi, kaj počne in kaj ima v načrtu?

V življenju osebne trenerke in mojstrice pilatesa in gyrotonica Špele Perc se je od našega zadnega druženja, ko smo na Planet Siol.net skupaj pripravljali serijo videovadnic, ki so v pogon spravile marsikoga, marsikaj spremenilo.

Prodala studio za pilates in se s sinom podala v svet

S tesno prijateljico Nado Brezec, ženo košarkarja Primoža Brezca, sta lani prodali ugleden studio za pilates v središču Ljubljane, s sinom pa sta napolnila vse kovčke, ki sta jih premogla, in se podala v nov svet. Čez ocean, v deželo javorjevih listov in hokeja, Kanado. V izvidnico v Toronto se je Špela, nekdanja državna prvakinja in reprezentantka Jugoslavije v umetnostnem drsanju in pozneje še v gorskem kolesarstvu, podala že prej, da bi vsaj nekoliko okusila tamkajšnji utrip življenja, nato pa se je, kot pravi, morala dokončno odločiti.

Poroka ob Niagarskih slapovih

"Nisem več stara 18 let in treba se je bilo odločiti. Akcija ali pa nič," je namignila v šali in pomahala s prstancem, okrašenim s sijočim poročnim prstanom. S srbskim košarkarjem Želimirjem sta se namreč konec lanskega leta ob pravljičnih Niagarskih slapovih poročila v najožjem družinskem krogu. "Ničesar nisva skrivala, nisem pa tega niti razglašala ali razpošiljala in objavljala fotografij," je potešila radovednost na vidno presenečenem obrazu na drugi strani računalniškega zaslona.

Ljudje so prijazni, a zgolj do določene meje

Špela Kanado opisuje kot zakladnico neokrnjene narave, ljudi pa kot mešanico od vsepovsod, ki pa – presenetljivo – celo pozna Slovenijo. In čeprav se država hokeja od evropskih držav ne razlikuje kaj dosti, vendarle ponuja kar nekaj razlik.

"V Kanadi so vsi ljudje prišleki. Vsi imajo sorodnike od drugod, in ko spoznajo, da si tudi ti od drugod, lažje najdeš stik," je v pogovoru prek Skypa razlagala Perčeva. "A le do določene meje, naprej te ne spustijo. Tam ni druženja ob kavi, ki je v Sloveniji tako priljubljeno, ljudje se bolj redko družijo, pristnega socialnega življenja, kot ga poznamo mi, tam ni.

Med tednom so do poznega popoldneva v službah, ob koncih tedna pa se v krogu družine bolj kot ne pripravljajo na nov delovni teden."

Špela s sinom in svojim možem od oktobra živi v hiši v mirni soseski v kraju Oakville v zvezni državi Ontario.

"Čeprav gre za varno sosesko, pa na ulici le redkokdaj naletiš na sosede. Tudi ko smo za novo leto ob polnoči na prostem odpirali šampanjec, kot smo vajeni iz Slovenije, tukaj zunaj ni bilo nikogar," je opisovala razlike med življenjem v Kanadi in Sloveniji.

Izbira je ogromna, a najboljši kruh je iz domače pečice

"Izbira trgovin z ekološko hrano je ogromna, kruh pa ni za nikamor in ga pečem sama. Nekajkrat se mi je skazil, ampak zdaj je že odličen," je povedala Špela. Poudarja, da življenja, kakršnega v Kanadi živi z možem Želimirjem, košarkarjem, ki je v Kanadi odprl košarkarsko akademijo (International Basketball and Sports Academy), kjer trenira mlade košarkarje od 8. do 18. leta, in sinom Zoltanom trenutno ne bi zamenjala za tistega, ki ga je v Sloveniji živela prej.

Petletni sin postaja pravi Kanadčan

Tudi petletni sin se je lepo privadil na novo okolje. Čeprav je prvi teden pred odhodom v vrtec v avtomobilu točil krokodilje solze, se je že po mesecu dni povsem vključil v kanadsko družbo vrstnikov.

"Govori tako kot oni, povsem brez naglasa, tudi igra se v angleščini in biti moram prav pozorna, da se z njim sporazumevam izključno v slovenščini, saj jo bo sicer sčasoma pozabil. Tudi njegova učiteljica je opozorila na to in predlagala, naj mu pravljice vedno beremo le v slovenščini," je povedala Špela, ki je že opustila upanje, da bo sin kdaj stopal po njenih drsalnih stopinjah (z izgovorom, da pač ni deklica), saj se je raje posvetil gimnastiki.

Končno čas zase

Po nekajmesečnem premoru po dolgih letih hitenja, usklajevanja milijon in ene obveznosti v zasebnem in poslovnem življenju ter mnogo prezgodnji smrti sestre Jerneje si je Perčeva zdaj končno vzela čas, da zadiha, razmisli o svojih ambicijah in se jih spet počasi loti.

"V hiši smo uredili studio za pilates in gyrotonic, kjer treniram športnike, z Nado pa že ustvarjava in se dogovarjava, kako bi svoje projekte, tudi vikend Body&Mind, ki sva jih organizirali v Sloveniji, ponovno postavili na noge tukaj, na tej strani oceana, potem pa bomo videli, kako naprej."

Špela Perc za zdaj z družino ostaja v Kanadi, Slovenija pa bo še nekaj let zgolj postojanka za srečevanje s prijatelji in sorodniki.

Ne spreglejte