SiolNET. Novice Svet
3,19

termometer

 • Messenger
 • Messenger

"Slovenka" napovedala kandidaturo za predsednico ZDA

3,19

termometer

Amy Klobuchar
Stara starša Amy Klobuchar sta bila slovenska izseljenca v ZDA. Foto: Reuters

Demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je v Minneapolisu napovedala kandidaturo za predsednico ZDA na volitvah leta 2020 in napovedala politični program, ki je skoraj povsem v nasprotju s tem, kar dela sedanji predsednik ZDA Donald Trump tako doma kot na mednarodnem odru.

58-letna Klobucharjeva je najbolj znana kandidatka s srednjega zahoda ZDA, ki ga je leta 2016 malce presenetljivo osvajal Trump v dvoboju z demokratko Hillary Clinton in trenutne ankete kažejo, da ima demokratska stranka z njo morda največ možnosti, da dobi nazaj izgubljeno regijo.

Znana in popularna je na primer v Iowi, kjer bodo leta 2020 prva strankarska zborovanja, v domači Minnesoti pa uživa visoko javno podporo in vse tri volitve v zvezni senat je osvajala z zanesljivo prednostjo.

Elizabeth Warren Novice Je to ženska, ki lahko Trumpa in Melanio odnese iz Bele hiše?

"Nimam politične mašinerije, nimam denarja, sem pa žilava," je dejala z odra skupaj z možem Johnom in hčerko Abigail in med drugim napovedala vrnitev ZDA k mednarodnim podnebnim sporazumom, boj za splošno zdravstveno varstvo vseh Američanov, imigracijsko reformo ter med drugim "zdravljenje srca naše demokracije in obnovo zaveze za skupno dobro".

Komentatorji liberalne televizije MSNBC so njen govor primerjali s tistimi, ki jih je znal podajati nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, Trumpa pa neposredno ni omenjala razen z nizanjem stališč, ki se razlikujejo od njegovih. Med drugim je zagotovila, da ne bo zapirala lastne vlade kot je to storil Trump, ker ni dobil denarja za zid na meji z Mehiko.

Donald Trump Novice Trump ošvrknil preiskovalce povezav njegove kampanje z Rusi: "Tako enostavno ne gre."

Komentarji

11

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • nikhrast / 10.02.2019. ob 23:31 +4 - 1

  Po očetovi strani Slovenka, po materini pa Švicarka, perfekno, samo pot do nomincije je dolga. Ima pa večjo šanso da jo kdorkoli bo kandidat izbere za podpredsednico.

  +4 - 1
 • Boris-j / 11.02.2019. ob 10:57 +2 0

  "Najmočnejšega človeka na svetu" bosta kmalu jebali ne ena, ampak dve Slovenki. Pa mi smo svetovna velesila.

  +2 0
 • slomevzha1 / 10.02.2019. ob 23:42 +5 - 3

  Problem amerških Demokratov je, da so brezidejni in tudi nimajo pravega liderja. Še hujše je, da so celo bolj militantni kot Republikanci. Dvomim, da ima Amy realne možnosti za zmago. Če je res, da nima tudi močne finančne podpore, potem nima nobenih možnosti. Program, ki je v popolnem nasprotju z Donnyjevim zveni zavajajoče obetavno, ker Donny kljub vsej svoji nerodnosti dosega izjemno dobre gospodarske rezultate, v zunanji politiki še boljše, ker se uspešno izogiba vojnam.

  +5 - 3
delitve: 141
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin