SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sloveniji opomin zaradi kršenja telekomunikacijske zakonodaje EU

2

termometer

 | Foto:
Evropska komisija je proti Sloveniji in še 18 članicam EU sprožila postopek zaradi kršenja evropske telekomunikacijske zakonodaje, so sporočili v Bruslju.

Države namreč niso pravočasno prenesle revidiranih predpisov EU o telekomunikacijskih omrežjih in storitvah. Sedaj imajo dva meseca časa, da se odzovejo na prvi opomin komisije.

Rok za uzakonitev direktiv je bil 25. maj

Gre za direktivi, ki med drugim določata pravico potrošnikov, da v enem dnevu zamenjajo telekomunikacijskega operaterja, ne da bi morali obenem spremeniti svojo telefonsko številko, pravico do bolj jasnih informacij o storitvah ter boljšo zaščito osebnih podatkov na spletu. Rok za prenos direktiv v nacionalne zakonodaje je bil 25. maj.

Opomin je prejlo 19 držav Evropska komisija je poslala prvi opomin Sloveniji, Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Cipru, Češki, Franciji, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Litvi, Latviji, Luksemburgu, Nizozemski, Poljski, Portugalski, Romuniji, Slovaški in Španiji. Omenjene države imajo dva meseca časa, da Evropski komisiji podajo svoje odgovore.

Komisija lahko pravno ukrepa proti državi članici

Evropska komisija lahko kot varuhinja pogodb EU pravno ukrepa proti državi članici, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti. Če meni, da gre za kršitev zakonodaje EU, na podlagi katere se lahko sproži postopek za ugotavljanje kršitev, državi članici pošlje prvi opomin, imenovan "uradni opomin", in jo prosi za ustrezen odziv v določenem roku, običajno v dveh mesecih.

Ne glede na to, ali država članica pošlje odgovor ali ne, ji lahko komisija pošlje "obrazloženo mnenje" oziroma drugi in končni pisni opomin. To jasno in dokončno navaja vzroke, zaradi katerih komisija meni, da gre za kršitev zakonodaje EU, in državo članico poziva, da v določenem roku, običajno v dveh mesecih, ukrepa.

Na sodišču lahko sledijo finančne kazni

Če država članica ne ukrepa na podlagi obrazloženega mnenja, lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU. Če sodišče ugotovi kršitev pogodbe, mora ta država članica sprejeti ukrepe, potrebne za izvršitev sodbe. Zaradi kršitev, povezanih z izvajanjem zakonodaje, ob prvi napotitvi na sodišče ne sledijo finančne kazni.

Vendar pa lahko komisija v skladu z novo politiko, ki je začela veljati 15. januarja letos, v primerih, ko države članice niso niti prenesle zakonodaje EU v nacionalno pravo znotraj določenega roka, zahteva izrek denarnih kazni že pri prvi napotitvi na sodišče. To torej velja tudi za kršitev, na katero je komisija opozorila Slovenijo in še 18 članic unije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin