Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
7.08

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 7.08

8 let, 3 mesece

Slovenija poslala memorandum za arbitražo v Haag

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je na arbitražno sodišče v Haag že poslala svoj memorandum za arbitražo o meji s Hrvaško, so potrdili na zunanjem ministrstvu.

Na sekretariat sodišča v Haag je Slovenija poslala tako tiskano kot elektronsko verzijo, so pojasnili. Medtem so tudi v Zagrebu potrdili, da so poslali elektronsko različico svojega memoranduma.

Državi si bosta prek sekretariata Stalnega arbitražnega sodišča, ki je tudi sekretariat ad hoc arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško, izmenjali elektronski obliki memoranduma, so pojasnili na MZZ.

450 strani z dodatnimi 800 stranmi prilog V Haag so iz Ljubljane z diplomatsko pošto poslali tudi tiskano verzijo memoranduma z vsemi prilogami, tiskano verzijo za Hrvaško pa bodo še poslali. To bodo storili preko veleposlaništva v Zagrebu, so še pojasnili na ministrstvu.

Slovenski memorandum po navedbah slovenske agentke pred arbitražnim sodiščem Simone Drenik obsega okoli 450 strani in ima še za okoli 800 strani prilog.

Tudi Hrvaška je danes izročila svoj memorandum v elektronski obliki sekretariatu arbitražnega sodišča v Haagu, so zvečer potrdili na sedežu hrvaškega zunanjega ministrstva. Kot so dodali, bodo elektronsko verzijo hrvaškega memoranduma izročili tudi slovenski strani, potem pa še tiskano različico tako arbitražnem sodišču kot Sloveniji.

Hrvaški memorandum ima devet zvezkov in nekaj več kot 3600 strani. "Osnovni del memoranduma je spisan na približno 300 straneh in vsebuje stališča Hrvaške o poteku meje na kopnem in na morju med Hrvaško in Slovenijo ter o ostalih vprašanjih, ki so predmet spora," so dodali v sporočilu za javnost.

Dokazi in pravni viri na podlagi dejstev Preostalih 3300 strani vsebuje dokaze in pravne vire na podlagi dejstev, s katerimi bodo podprli svoja stališča. Memorandum sta podpisali hrvaška agentka pri arbitražnem sodišču Maja Seršić in pomočnica zunanje ministrice Andreja Metelko-Zgombić.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je pred objavo sporočila za javnost poudarila, da so memorandum na Hrvaškem sprejeli v rednem postopku. izjavila je tudi, da postopek arbitraže ni več stvar politike, temveč vrhunskih hrvaških in tujih pravnih strokovnjakov.

Rok za oddajo memorandumov za arbitražo se izteka z današnjim dnem. Državi si ju morata izmenjati, po eno verzijo pa morata posredovati tudi vsem petim članom arbitražnega sodišča. Za to naj bi sicer poskrbel sekretariat, kar je za STA potrdil tudi Jernej Sekolec, član arbitražnega sodišča, ki ga je imenovala Slovenija. Povedal je še, da še ni prejel nobenega memoranduma.

Državi bosta pripravili odgovor na memoranduma Državi bosta zdaj, ko bosta prejeli memorandum ena od druge, pripravili odgovore nanju in jih sodišču posredovali do 11. novembra letos. Nato pa naj bi se začelo tudi vsebinsko delo sodišča; kot so se dogovorili aprila lani, naj bi se obravnava začela spomladi prihodnje leto. Sodišče bi se sicer lahko vmes odločilo, da pozove obe državi k dodatnemu pisnemu pojasnjevanju kakega vprašanja.

Člani arbitražnega sodišča so ob Sekolcu še Budislav Vukas, ki ga je imenovala Hrvaška, ter Gilbert Guillaume, Bruno Simma in Vaughan Lowe, ki sta jih državi imenovali skupaj. Predsednik sodišča je Guillaume.

Ne spreglejte