Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2014,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA Slovenija

Ponedeljek, 14. 4. 2014, 15.09

8 let

Slovenija, država, kjer sovražijo ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na sedmem mestu seznama držav, ki najbolj sovražijo ZDA, je Slovenija.

Čeprav živijo ameriške sanje in so češnja na torti svobodnega sveta, Združene države Amerike niso med najbolj priljubljenimi državami na svetu. Sicer so mitološki El Dorado v sanjah priseljencev, a na portalu 24/7 Wall Street so objavili seznam devetih držav, kjer najbolj sovražijo Ameriko, in na njem se je presenetljivo znašla tudi Slovenija.

Raziskavo o osovraženosti ZDA so naredili raziskovalci Gallupovega inštituta in Meridianovega centra za mednarodne raziskave. Ugotovili so, da je lani mednarodni ugled ZDA prvič po letu 2009 narasel ter da njihovo udejstvovanje v svetu podpira 46 odstotkov vprašanih. A kljub temu v petih državah na svetu več kot dve tretjini prebivalcev ne odobravata ameriške politike.

Palestinci ZDA sovražijo zaradi Izraela Na prvem mestu je Palestina, kjer Američane sovraži 80 odstotkov vprašanih. Razlog? Podpiranje Izraela, ki je že vse od priznanja leta 1948 najbolj zanesljiv ameriški partner na Bližnjem vzhodu. "Amerika tudi nima jasne vizije o rešitvi bližnjevzhodnih kriz," je za 24/7 dejal nekdanji ameriški ambasador Stuart Holliday, zdaj direktor Meridianovega centra za mednarodne raziskave. Zato ni čudno, da je na tretjem mestu držav, v katerih najbolj sovražijo Američane, Libanon, še en sosed Izraela.

Na drugem mestu je Pakistan. Med vzroki za to so tajne ameriške protiteroristične operacije v Pakistanu, ki nenehno vplivajo na odnose med narodoma. Tako je sovražnost do ZDA od napada na Osamo bin Ladna poskočila za 20 odstotkov in trenutno v Pakistanu Američane sovraži 73 odstotkov vprašanih.

Z vprašanjem terorizma je povezan tudi odnos Jemencev do Amerike. V Guantanamu je denimo skoraj 100 jemenskih državljanov. Zato ni čudno, da je na četrtem mestu med državami, v katerih najbolj sovražijo ZDA.

Tradicionalni nasprotniki Veliko zamer do vojne intervencije ZDA imajo tudi v Iraku in čeprav Američani trdijo, da so Iračane osvobodili, jih sovraži 67 odstotkov državljanov države, ki se še vedno bori s posledicami ameriške osvoboditve.

Tudi preostale države, ki so na seznamu sovražnikov ZDA, so arabske: tradicionalno Iran ter Egipt in Tunizija. V prvem je pravzaprav presenetljivo, da Ameriko sovraži le 59 odstotkov vprašanih, glede na to, da velja za eno s strani Amerike najbolj osovraženih držav in da iranska politika ne skopari z protiameriško propagando.

V Egiptu in Tuniziji protiameriško stališče analitiki povezujejo z vzponom proislamskih političnih sil po arabski pomladi. Tako v Tunisu ugledu Američanov ni pomagala niti 400 milijonov dolarjev težka finančna pomoč novi oblasti. Prav nasprotno pa je negativni egiptovski odziv v marsičem posledica ameriške odtegnitve finančni pomoči državi, ki se po arabski pomladi zapleta v menjave oblasti in nestabilnost.

Slovenija na sedmem mestu In potem se med temi tradicionalnimi neljubiteljicami ZDA znajde Slovenija. Na sedmem mestu, s podatkom, da ameriške politike in vodstva ne odobrava 57 odstotkov Slovencev. Rezultat je presenetil celo anketarje, saj je ameriški State Department prepričan, da imata državi zgledne odnose, saj smo vendar člani Nata in Evropske skupnosti.

Med vzroki za tak rezultat raziskovalci navajajo podatek, da v večini držav, kjer je visok odstotek neodobravanja ameriške politike, državljani nimajo zaupanja v lokalno vlado. Tako navajajo podatek, da leta 2012 skoraj četrtina Slovencev ni podpirala niti vlade niti pravosodnega sistema. Podobno kot v Pakistanu in Iraku, so še dodali.

Sovražimo, ker nimamo stanovanj Dodaten razlog po mnenju ameriških analitikov pa je še, da je v državah, kjer ne marajo Amerike, globoka ekonomska kriza in zato po mnenju Jona Cliftona, izvršnega direktorja raziskovalnega inštituta Gallup World Poll, državljani teh držav "ameriško vodilno pozicijo v svetu povezujejo z ekonomskim položajem, ki jih je doletel". Ob tem denimo navajajo podatek, da je v Iraku le 31 odstotkov Iračanov zadovoljnih z dostopom do pitne vode, v Sloveniji pa je le 24 odstotkov državljanov zadovoljnih z dostopom do dobrih in cenovno dostopnih stanovanj.

Torej razlog za to, da ne maramo Američanov, ni v tem, da je njihov nekdanji ambasador v Sloveniji tako rad na televiziji komentiral stanje v naši državi. Ali to, da se nam morda zdi ameriško poseganje v svobodo posameznika neumestno. Ali da mogoče ne odobravamo ameriških vojaških posegov. Ne, Američanov ne maramo, ker si doma ne moremo kupiti sanjskega stanovanja. Še dobro, da imamo vsaj še pitno vodo.

Ne spreglejte