Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
12.19

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

1

Natisni članek

Islandija zdravstvo

Sobota, 10. 2. 2018, 12.19

6 let, 2 meseca

Slovenec na Islandiji: Tudi tu imamo težave v zdravstvu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

1

Islandija je najredkeje naseljena država v Evropi, kjer je prebivalstvo skoncentrirano v glavnem mestu Reykjavik, število prebivalcev pa je primerljivo z našim Mariborom. Tujcev je tam okoli sedem odstotkov, največ med njimi je Poljakov, ki večinoma opravljajo dela v predelovalnicah rib. Redki Slovenci si kruh večinoma služijo v farmaciji in zdravstvu. Med njimi je tudi bodoči zdravnik Jan Hansel.

Video: Planet TV


Reykjavik je najsevernejša prestolnica Evrope. Mesto, veliko kot Maribor, ima eno državno bolnišnico, manjšo od ljubljanskega kliničnega centra. Na urgenci dela tudi Slovenec Jan Hansel, specializant urgentne medicine. Tu dela že dve leti, nam je povedal med sprehodom po hodnikih, kjer ni gneče, čeprav so bolnišnične zmogljivosti polno zasedene. 

Na prebivalca imajo več zdravnikov kot v Sloveniji

Dnevno pregledajo in oskrbijo okoli dvesto bolnikov, vsak obisk se plača: dvajset evrov. "Število zdravnikov glede na populacijo je tukaj boljše kot v Sloveniji, nikogar ni, ki bi pregledal 50 ljudi na dan," je dejal.

A tudi na Islandiji imajo težave v zdravstvu

123 | Foto: A tudi Islandci imajo težave, na primer z otroško kardiokirurgijo, bolniki, ki morajo na transplantacijo, gredo v tujino, na operacijo kolka se čaka dve leti. Šepa tudi drugje. "Na primer za kap: mi skoraj nimamo na voljo interventne radiologije v akutni fazi, ki se odpira v svetu, v Sloveniji jo imajo," je dejal Hansel.

Kličejo se po imenih

Podrobno spremlja razmere v slovenskem zdravstvu. Slovenija ga mika, dejal je, da nekega dne. Všeč mu je sproščen odnos med zaposlenimi, bolniki so strpnejši, zdravniki pa manj vzvišeni. "Nihče ne naziva nobenega z nazivi gospod, doktor, vsi se kličemo po imenih," je dejal.

Manj pod stresom kot njegovi slovenski kolegi

Šestindvajsetletnik tekoče govori islandsko, zasluži petkrat več kot specializant v Sloveniji in čeprav dela več kot povprečni Islandec, je - kot ugotavlja - manj pod stresom kot njegovi slovenski kolegi.

Ne spreglejte