SiolNET. Novice Svet
3,85

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Slavoj Žižek med pripravo testenin o neuspehu levice #video

3,85

termometer

Slavoj Žižek
Foto: STA

"Kapitalizem danes vstopa v svojo končno krizo," filozofsko-kuharski video o sočasni politični levici, potem ko za pripravo testenin ubije jajce, uvede Slavoj Žižek.

"Kar pa ni levičarska mora ali sanje, to vedo celo progresivne korporativne osebnosti, kot so Elon Musk, Mark Zuckerberg in Bill Gates," filozof Slavoj Žižek v BBC-jevem videu v vlogi italijanskega kuharskega mojstra nadaljuje svojo analizo sodobne politične situacije.

"Vendar ne obstaja organizirana levica, ki bi ponudila alternativo ali vizijo življenja po kapitalizmu," med mesenjem testa za testenine razmišlja Žižek. Nato citira nemškega teoretika Walterja Benjamina, ki je v 30. letih prejšnjega stoletja rekel, da je vsak vzpon fašizma znak neuspele revolucije. "In to danes drži bolj kot kadarkoli," poudarja slovenski filozof.

Avtoritarni kapitalizem lahko prekine le nova levica

Ob krizi levice v Evropi pa nova opozicija zaseda prej tradicionalno delitev med zmerno levico in desnico. Opozicija med liberalnim establišmentom in desničarskim populizmom kot odzivom. Eksplozivni vzpon populizma po Evropi zaseda razpoko neuspeha levice, še strne Žižek.

Tako smo ujeti v krogu, ki ga lahko prekine samo na novo izumljena levica, pa je njegov filozofsko-kuharski odgovor. Dokler se ta nova levica ne bo pojavila, pa nam preti avtoritarni kapitalizem, ki se zdaj širi po svetu, od Trumpa do Putina, od Kitajske do Turčije.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • BPGC / 16.03.2018. ob 16:17 +5 - 1

  Kapitalizem ze dalj casa vstopa v svoje "zadnje krizno" obdobje....kaksno alternativo pa naj ponudi "levica", mogoce novo diktaturo.

  +5 - 1
 • amarita / 17.03.2018. ob 20:53 +2 0

  ZIZEK,JE SANJAC UTOPIJE KATERA JE POZNANA PO SVETU KOT KOMUNIZEM...ta ideologija je sama od sebe propala...tam kjer so vladali komunisti in zdaj PREOBLECENI njihovi potomci je zaostalost beda,nezaupanje korupcija strah propadanje in politicni primitivizem!!!

  +2 0
 • Pasjeljubec / 17.03.2018. ob 09:56 +1 0

  Kdaj ga je pa kap zadela ?

  +1 0
delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin