Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
11. 9. 2014,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kitajska korupcija

Četrtek, 11. 9. 2014, 13.38

8 let

Skorumpirani politiki ogrožajo obstoj partije

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lov na skorumpirane politike je na Kitajskem postalo vprašanje preživetja tamkajšnjega socializma in del populizma, na katerega se partija opira ob pomanjkanju inovativnosti pri upravljanju države.

Ko je Xi Jinping novembra 2012 prevzel predsednikovanje Kitajski, je napovedal neusmiljen boj proti korupciji in vračanje moralne niti, ki naj bi partijo rešila pred nevarno gnilobo in dekadentnostjo, za hrvaški Globus piše Zorana Baković, dolgoletna dopisnica Dela. Stalni odbor Politbiroja, najvišje telo oblasti na Kitajskem, se je odločilo za čistko med funkcionarji, ki so zlorabljali svoj položaj in postali milijonarji. Za prvega borca proti korupciji je bil imenovan Wang Quishan.

Očiščenje partije se je začelo še pred menjavo oblasti, ko so iz partije vrgli Bo Xilaja, nekdanjega partijskega sekretarja Chongqinga, ki so ga lani zaprli na dosmrtni zapor zaradi podkupovanja, poneverb in zlorabe oblasti. Neposredno ali prek družine naj bi prejel 3,3 milijona ameriških dolarjev. Karizmatični Bo je ostal brez političnih pravic, zaplenili so mu osebno premoženje, številni pa so sojenje njemu in njegovi ženi videli kot obračun s preveč ambicioznim politikom.

Vzajemna koruptivnost vseh struktur Med Kitajci so se začele širiti govorice, da je član stalnega odbora Politbiroja Zhou Yongkang s pomočjo oborožene policije poskušal izvesti državni udar, saj se je zavedal, da bo Boju kmalu sledil tudi sam. Zhou je zdaj upokojeni šef kitajske varnostne službe, ki ga skupaj s še 300 rojaki in sodelavci preiskujejo zaradi "težkih kršitev discipline". Osumljen je korupcije v višini 16 milijard dolarjev.

Na Kitajskem se je dobri dve desetletji kuhala koalicija, sklenjena med partijsko, gospodarsko in intelektualno elito, kar je vzpostavilo trdne okvire družbene in politične stabilnosti, hkrati pa odprlo neomejen možnosti vzajemne koruptivnosti vseh struktur. Novopečeni kitajski bogataši so predvsem člani komunistične partije, vse pogosteje so v tesnih sorodstvenih ali prijateljskih vezah z najvišjimi predstavniki.

Partijski voditelji na vseh ravneh imajo nadzor nad donosnimi gospodarskimi in energetskimi sektorji in pogosto vlečejo vrvice poslovnih marionet prek članov lastnih družin. Intelektualci so to tolerirali v zameno za boljša stanovanja, hitrejše avtomobile in zajetne avtorske honorarje. So pa davek plačevali kmetje, ki so jim jemali zemljo ali jo odkupovali močno pod ceno, pa tudi državljani, ki se jim je korupcija v vsakodnevno življenje prikradla prek smoga ali zastrupljene hrane, na koncu pa tudi sama država, ki naj bi vsako leto zaradi sive ekonomije ostala brez od 12 do 14 odstotkov BDP-ja.

Trgovanje s partijskimi funkcijami S korupcijo je vse bolj raslo nezadovoljstvo, vodstvo partije je spoznalo, da je na dobri poti, da zruši samo sebe. Partijci naj bi med seboj trgovali celo s funkcijami – višja ko je funkcija, višja je cena.

Številni so bili prepričani, da bo tudi Xijeva protikorupcijska kampanja kratkega veka. Samo lani pa so začeli preiskave proti 182 tisoč članom partije. Leto prej je osrednja disciplinska komisija, partijska različica tožilstva, obravnavala 20 tisoč partijskih kadrov. Protikorupcijska mreža se širi tudi zunaj kitajskih meja v lovu na okoli 18 tisoč pobeglih funkcionarjev, ki so od leta 1990 v tujino odnesli več kot 123 milijard dolarjev, še piše Globus.

Wang Quishan je po izobrazbi politik, njegova partijska funkcija pa je gospodarski strateg. Ko je med svoje "skalpe" prištel imena, kot sta nekdanji podpredsednik osrednje vojaške komisije Xu Caihou in nekdanji vodja kitajskega nacionalnega naftnega podjetja Jiang Jiemin, je postalo jasno, da je za Xijem drugi najvplivnejši človek na Kitajskem, čeprav je po partijski hierarhiji šele na šestem mestu. Njegova naslednja trofeja bo Zhou Yongkang, najvišji politik po Jiang Qing, vdovi Mao Zetunga, ki bo priveden pred sodišče, kar na Kitajskem avtomatsko pomeni, da bo obsojen. Za njim naj bi bila naslednja protikorupcijska tarča nekdanji kitajski predsednik Jiang Zemin.

Vprašanje življenja ali smrti Vseeno pa se postavlja vprašanje, koliko je ta protikorupcijska drža različna od dozdajšnjih – ali bo skozi protikorupcijsko mrežo padel nekdanji premier Wen Jiabao, čigar premoženje je ocenjeno na 2,7 milijarde dolarjev? Bodo ostali prikriti računi samega Xi Jinpinga? Reformisti opozarjajo, da brez reforme ne bo pravne države.

Xi zelo dobro ve, da je boj proti korupciji "vprašanje za življenje ali smrt", kot je dejal že njegov predhodnik Hu Jintao. Kot sin revolucionarja in partijski princ se je podal na misijo ustvarjanja trajnostnega socializma, kar pomeni družbeno ureditev, ki v sebi ne bo nosila tempirane bombe nezadovoljstva zaradi krivic in uporov proti korupcije, zaključi Globus.

Ne spreglejte