Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
13.59

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija ministri

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 13.59

2 leti

Sirske milice sklenile zavezništvo proti IS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več milic v Siriji, ki jih podpira Zahod, se je povezalo v vojaško zavezništvo proti Islamski državi (IS). Teroristi bi lahko preplavili Sirijo, Vladimir Putin zagovarja posredovanje Moskve v Siriji.

V Zavezništvo demokratičnih sil Sirije so se povezali tako kurdski borci v skupini YPG kot sile Svobodne sirske vojske (FSA).

Novo zavezništvo naj bi podpirale tako zahodne kot sunitske arabske države, ki že več kot leto dni pod vodstvom ZDA sodelujejo v boju proti IS. Prvi cilj tega novega zavezništva naj bi bila osvoboditev mesta Raka na severu Sirije, ki velja za glavno mesto IS v Siriji.

Glavnino v novem zavezništvu predstavljajo kurdske sile, ki so v zadnjih mesecih že pregnale džihadiste IS z več pomembnih območij. Med njimi tudi iz mesta Kobane na meji s Turčijo.

Program urjenja borcev proti IS neuspešen Vzpostavitev novega zavezništva sirskih sil proti IS naj bi bila posledica nove politike ZDA v Siriji. Po poročanju ameriških medijev naj bi v Washingtonu želeli vzpostaviti vojsko iz več kot 20 tisoč kurdskih borcev in do pet tisoč arabskih, ki bi jih tudi primerno oborožili.

ZDA so sicer v začetku meseca ustavile program urjenja borcev proti IS, češ da ni izpolnil pričakovanj. Program je bil vreden 500 milijonov dolarjev, Američane pa je večkrat spravil v zadrego - peščica borcev, ki jih je Pentagon izuril v Turčiji in poslal v Sirijo, namreč ni dosegla veliko. Nekaj jih je padlo v bojih, druge so zajeli, nekateri pa so preprosto izginili.

Putin: Želimo ustvariti pogoje za dialog Z letalskimi napadi je nad IS konec septembra krenila tudi Rusija, ki jo je na pomoč poklical sirski predsednik Bašar Al Asad. Zahod Moskvi očita, da ne napada le IS, ampak tudi bolj zmerne upornike, ki se že štiri leta bojujejo proti sirskemu režimu. Ruski predsednik Vladimir Putin je v zagovor ruski akciji dejal, da je njen cilj "stabilizirati zakonito oblast" Al Asada. Rusija želi ustvariti pogoje za politični kompromis v Siriji, je povedal za rusko televizijo.

Putin je zanikal obtožbe nekaterih zahodnih držav, da Rusija napada predvsem zmerne skupine in tiste, ki se bojujejo proti Al Asadu, ne pa džihadiste. Če Rusija ne bi podpirala Al Asada, bi bilo zelo verjetno, da bi "teroristične skupine" preplavile Sirijo.

Ne spreglejte