Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 9.47

8 let

Sirska vlada pripravljena na pogovore z opozicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko so sirski uporniki sporočili, da so zavzeli nekdanji jedrski objekt, se je oglasila tudi sirska vlada, ki je sporočila, da je pripravljena na pogajanja z opozicijo.

Sirski zunanji minister Valid Mualem je pripravljenost na pogovore s sirsko opozicijo izrazil med obiskom v Rusiji. "Pripravljeni smo na dialog z vsemi, ki želijo dialog, tudi s tistimi, ki se bojujejo z orožjem v roki, saj smo prepričani, da reform ne moremo izpeljati s prelivanjem krvi, ampak le z dialogom," je povedal Mualem, ki je še razkril, da upornikom pomaga 30 tujih držav.

Sirski uporniki so zavzeli nekdanji jedrski objekt Jedrski objekt Al Kibar je sicer 60 kilometrov zahodno od mesta Deir Al Zor, v središču mednarodne pozornosti pa se je znašel leta 2007, ko ga je z bojnimi letali napadel Izrael. ZDA so takrat razkrile, da je jedrski objekt zasnovan po vzoru severnokorejskih jedrskih reaktorjev, ki je bilo namenjeno za izdelavo plutonija.

Uporniki so našli samo hangar Tiskovni predstavnik Svobodne sirske vojske Omar Abu Laila je povedal, da edina zgradba, ki so jo uporniki našli na območju nekdanjega jedrskega objekta, hangar, v katerem so našli najmanj eno raketo tipa Scud. "Očitno je, da je bil objekt spremenjen v izstrelišče teh raket, kakršnakoli struktura je morda obstajala, je zakopana," je povedal Laila, pri tem pa razkril, da so uporniki, preden so zavzeli objekt, videli tri vojaške helikopterje, ki so z območja odpeljali še zadnje prorežimske vojake, piše Reuters.

Laila je še povedal, da so rakete izstrelili iz Al Kibarja proti območjem, ki je v rokah upornikov. Po njegovih besedah pa je objekt povezan s sirsko vojsko Bašarja Al Asada v mestu Deir Al Zore, kamor so se umaknile Al Asadove sile. Sirski uporniki pa so na YouTubu objavili videoposnetek, na katerem prikazujejo pregled objekta, eden od poveljnikov Abu Hamza pa je v kamero povedal, da lahko Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) objekt obišče kadarkoli želi.

Sirija je po izraelskem napadu IAEA prepovedala dostop do objekta Sirska vojska je objekt razrušila po izraelskem napadu, od takrat je bilo območje pod nadzorom vojske, vendar pa IAEA ni dovolila neomejenega dostopa po tem, ko je trdila, da bi lahko obnovili jedrski objekt. Preiskava ZN-a se je po začetku sirske državljanske vojne končala, opozicija pa je zajela vojaške objekte na podeželju in na robu večjih mest.

V zadnjih nekaj mesecih so sirski uporniki zavzeli večji del province Deir Al Zor, sicer sunitske regije, ki je znana po proizvodnji nafte, zavzeli pa so tudi večino avtoceste ob reki Evfrat. Sicer provinca ni ena glavnih Al Asadovih vojaških oporišč, kljub temu pa se njegova vojska še ni vdala in se še naprej bojuje na robu mesta Deir Al Zor.

Ne spreglejte