Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2011,
8.23

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Severna Koreja

Natisni članek

Torek, 20. 12. 2011, 8.23

8 let, 3 mesece

Severnokorejski mediji prikazali posnetke Kim Jong Ila v krsti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Severnokorejski državni mediji so ob smrti voditelja Kim Jong Illa prikazali posnetke vrste žalujočih, vključno z naslednikom Kim Jong Unom, ki hodijo mimo odprte krste, v kateri leži Kim Jong Il.

Njegovo telo je prekrito z rdečo odejo, njegova glava pa počiva na belem vzglavniku. Krsto Kim Jong Ila, ki je umrl v soboto zaradi srčne kapi, obdaja cvetje, pripadnika častne straže pa bdita nad truplom dolgoletnega severnokorejskega voditelja. "Tovariš Kim Jong Un je skupaj s predstavniki stranke, vlade in vojske izkazal zadnjo čast tovarišu Kom Jong Ilu," so poročali severnokorejski mediji.

Zastave so na pol droga, na ulicah je mirno Po vsej državi so zastave na vseh vojaških objektih, tovarnah, podjetjih in javnih ustanovah obešene na pol droga. Ulice prestolnice Pjongjang so mirne, se pa zbira na tisoče ljudi, da bi se še zadnjič poklonili Kimu.

Severnokorejske vojaške enote so povečale stopnjo pripravljenosti Severnokorejska vojska pa je po objavi smrti Kim Jong Ila prekinila zimske vojaške vaje, tako da so se nekatere enote že vrnile v vojašnice in vojaške baze. Po navedbah južnokorejskih virov so vse severnokorejske vojaške enote povečale stopnjo pripravljenosti, doslej pa ni bilo zaznati nobenih izrednih akcij ali izzivanja.

Južna Koreja poslala sožalje severni sosedi Južnokorejska vlada je poslala sožalje severnokorejskemu narodu ob smrti njihovega voditelja Kim Jong Ila. Kot je izjavil južnokorejski minister za združitev Yu Woo Ik, Seul ne bo poslal vladne delegacije na pogreb v Pjongjang, kjer so tako ali tako sporočili, da ne bodo gostili tujih delegacij.

Pogreba Kim Jong Ila, ki bo 28. decembra, se bodo kljub temu udeležili svojci pokojnega južnokorejskega predsednika Kim Dae Junga in nekdanjega šefa skupine Hyundai Chung Mong Huna. Kim Dae Jung in Kim Jong Il sta se leta 2000 srečala na prvem vrhu med državama po koncu korejske vojne. Skupina Hyundai pa je bila vodilna pri vzpostavljanju gospodarskih stikov med Južno in Severno Korejo.

Seul je preložil namestitev božičnih lučk na meji Minister za združitev je tudi sporočil, da je Seul preložil namestitev božičnih lučk na meji s severno sosedo zaradi žalovanja. Ob tem je izrazil upanje, da se bo v Severno Korejo čim prej vrnila stabilnost, "da bi lahko državi sodelovali za mir in blaginjo na Korejskem polotoku". Južna Koreja je lani namestila božično okrasje na tri stolpe na meji s severno sosedo, kar je močno razjezilo oblasti v Pjongjangu, ki so dejanje označile za "psihološko vojno". Letos naj bi lučke prižgali v petek.

Hu Jintao je sožalje izrazil na veleposlaništvu v Pekingu Kitajski predsednik Hu Jintao je medtem obiskal severnokorejsko veleposlaništvo v Pekingu, kjer je izrazil sožalje ob smrti Kim Jong Ila. Ulice okoli veleposlaništva so bile zaprte za avtomobile in kolesa, edini pešci, ki so smeli v zaprto območje, pa so bili severnokorejski državljani, ki so tja prinašali cvetje v spomin na pokojnega voditelja.

Kubanska vlada pa je v ponedeljek ob smrti Kim Jong Ila razglasila tridnevno žalovanje, ki se je začelo danes.

Ne spreglejte