Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Severna Koreja ZDA napad

Četrtek, 4. 4. 2013, 8.17

8 let

Severna Koreja že premestila svojo raketo srednjega dosega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pentagon je oznanil, da je na otok Guam že poslal sistem protiraketne obrambe, medtem pa je Severna Koreja že premestila balistično raketo srednjega dosega vzdolž svoje vzhodne obale.

Severnokorejska vojska je sporočila, da ima dokončno odobritev za napad na ZDA, vključno z uporabo jedrskega orožja. V izjavi generalštaba severnokorejske vojske, ki jo je objavila državna tiskovna agencija KCNA, še piše, da so ZDA uradno obvestili, da bodo njihove grožnje potolkli z "naprednimi manjšimi /.../ sredstvi za jedrski napad".

Operacija je dokončno preučena in potrjena "Ta neusmiljena operacija naših revolucionarnih oboroženih sil je bila dokončno preučena in potrjena," je zapisano v sporočilu vojske.

"Trenutek eksplozije se hitro približuje," so še navedli in dodali, da bi lahko vojna na Korejskem polotoku izbruhnila "danes ali jutri". "Glede na to bo generalštab sprejel silovite praktične vojaške protiukrepe," je objavil KCNA.

Hagel: Grožnje moramo vzeti zelo resno Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je še pred to novico dejal, da predstavlja Pjongjang "realno in jasno grožnjo" ZDA in njenim zaveznicam. "Imajo jedrske zmogljivosti in sposobnost izstrelitve raket," je dejal Hagel po govoru na nacionalni univerzi za obrambo. "Te grožnje moramo vzeti zelo resno," je dejal in dodal, da bodo ZDA na njih odgovorile na "miren, resen in odgovoren način".

ZDA so na otok Guam že poslale sistem protiraketne obrambe. Gre za raketne izstrelke na tovornjakih, radar in sistem za iskanje tarč, vse to pa naj bi namestili v prihodnjih tednih. "ZDA ostajajo pozorne na severnokorejske provokacije ter so pripravljene braniti ameriško ozemlje, ozemlje svojih zaveznikov in svoj nacionalni interes," so sporočili iz Pentagona.

Številne provokacije Kot odgovor na odločitev ZDA, da svoj obrambni in radarski sistem namestijo na svoji bazi na pacifiškem otoku Guam je Severna Koreja že premestila balistično raketo srednjega dosega vzdolž svoje vzhodne obale. Poznavalci ocenjujejo, da želi Pjongjang s tem pokazati svojo moč ali se pripraviti na izstrelitev.

"Ponovno smo bili deležni sporočila Severne Koreje z grožnjami, ki niso v pomoč in so nekonstruktivne," je izjavila tiskovna predstavnika sveta na nacionalno varnost Caitlin Hayden. Dodala je, da gre za še eno od številnih provokacij, s katerimi se Severna Koreja samo še bolj izolira od preostalega sveta in ruši lasten gospodarski razvoj.

Zaskrbljenost in pozivi k umiritvi razmer Severna Koreja je sicer v preteklih dneh pošteno zaostrila razmere na polotoku. Med drugim je razglasila vojno stanje z Južno Korejo in ji onemogočila dostop do skupne industrijske cone v Kaesongu. Prav tako so oblasti sporočile, da nameravajo vnovič zagnati jedrski reaktor v kompleksu Jongbjon, že večkrat pa so opozorile tudi, da so pripravljene tudi na napad na ZDA.

Glede onemogočenega dostopa do skupne industrijske cone v Kaesongu je severnokorejski odbor za mirno ponovno združitev Korej sporočil: "Če nas bodo južnokorejske marionete in konservativni mediji še vedno blatili, bomo našim delavcem naložili, da se umaknejo iz Kaesonga." Ob tem so v Pjongjangu še dodali, da se zdi "zaprtje kompleksa realnost".

K umiritvi razmer pozivajo tako Rusija kot Kitajska, zaskrbljeni pa so tudi v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA). Generalni direktor IAEA-ja Juki Amano odločno poziva Severno Korejo "k popolni implementaciji vseh relevantnih resolucij Varnostnega sveta ZN-a in odbora guvernerjev IAEA-ja".

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, je zaradi odločitve Pjongjanga glede Kaesonga izrazil razočaranje in zaskrbljenost. Upa, da bodo severnokorejske oblasti čim prej spet omogočile dostop južnokorejskim delavcem, saj tamkajšnje sodelovanje prinaša koristi tako za Severno kot Južno Korejo. Ban je poleg tega na novinarski konferenci v Monaku ponovno izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi naraščanja napetosti na Korejskem polotoku, ki ga je povzročila "zelo negativna hujskaška retorika Severne Koreje". Vnovič je posvaril, da "jedrske grožnje niso igra" ter pozval vse vpletene strani, predvsem kitajsko vlado, naj umirijo dogajanje.

Rusija je ostro obsodila najnovejše ravnanje Severna Koreja. V Moskvi so ob tem dejali, da Pjongjang nesprejemljivo zaničuje resolucije ZN.

Rusija z najhujšo kritiko ravnanja Severne Koreje doslej "Za Rusijo je zaničevanje resolucij ZN s strani Pjongjanga brezpogojno nesprejemljivo," je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič. Gre za najhujšo kritiko Moskve na račun Severne Koreje doslej. Rusija je vse do sedaj vse strani pozivala k zadržanosti in svarila, da bi lahko razmere ušle izpod nadzora.

Rusija si s Severno Korejo deli kratko mejo južno od Vladivostoka in na Daljnem vzhodu, z državo pa ima relativno tesne odnose.

Ne spreglejte