Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2012,
19.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Severna Koreja

Petek, 20. 7. 2012, 19.11

7 let, 12 mesecev

Severna Koreja: po poti reform ali le zavajanje ljudstva?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je minilo šele sedem mesecev, odkar je Kim Jong Un, sin Kima Jonga Ila, prevzel oblast, je že vpeljal nov način vladanja, v katerem je našel prostor tudi za Disneyjeve junake.

Kim Jong Un, ki je na oblasti komaj sedem mesecev, se je odločil, da bo v državo vpeljal nekaj sprememb. Da je njegov način vladanja drugačen od očetovega, je dokazal preteklo soboto, ko je dovolil, da se na televiziji predvaja koncert Disneyjevih junakov. Ti sicer veljajo za simbol ameriške potrošniške kulture, ki jo je njegov predhodnik, Kim Jong Il, močno kritiziral.

Spremembe, ki so jih v zadnjem obdobju izkusili prebivalci Severne Koreje, so vidne predvsem na področju kulture, vendar se že pojavljajo vprašanja, ali se bo drža Kima Jonga Una spremenila tudi v odnosu do zunanjega sveta. Za zdaj so odgovori na takšna vprašanja več kot nejasni.

Menjave vidnejših strankarskih veljakov

Jasno pa je, da se je mladi Kim Jong Un odločil prevetriti severnokorejsko strankarsko strukturo. V začetku tega tedna je namreč s svojega položaja odstranil 69-letnega vojaškega častnika Rija Yonga Hoja, ki je bil član politbiroja korejske delavske stranke. Zamenjali naj bi ga zaradi zdravstvenih težav, takšnemu izgovoru pa poznavalci severnokorejske politike niti malo ne verjamejo, saj je že marsikateri starejši častnik s hujšimi zdravstvenimi težavami obdržal svoj položaj.

"Ri Yong Ho je pomemben vojaški častnik. Njegova zamenjava drugim sporoča, da nihče ni nad Kimom Jongom Unom in da je zmožen vsakogar odstraniti," je prepričan analitik Daniel Pinkston. Drugi analitiki pa so celo prepričani, da bo lahko Severna Koreja z zamenjavo Rija Yonga Hoja izboljšala odnose s svojo sosedo, Južno Korejo, in drugimi državami, s katerimi se je znašla v sporu.

Združenih držav Amerike pa ne zanimajo manjše kadrovske spremembe, zaradi njih tudi še ne upajo na večje morebitne reforme v državi. "Ne želimo izgubljati časa s tem, da bi proučevali spremembe v vojaški strukturi. Ozirali se bomo predvsem na njihova dejanja v prihodnosti," je povedal Jay Carney, tiskovni predstavnik Bele hiše.

"Spremenili niso ničesar, samo ohranjajo status quo"

Severna Koreja sicer velja za eno od najbolj nadzorovanih družb na svetu, s svojo osebnostjo in ideološko usmeritvijo sta državo nadzorovala tako oče Kima Jonga Una kot njegov dedek. Čeprav naj bi Kim Jong Un nekoč celo študiral v Švici, pa se zdi, da se v državi z njegovim prihodom na oblast ni nič konkretnejšega spremenilo. Seveda, Kim Jong Un se je znebil Rija Yonga Hoja, dovolil je prenos koncerta z Disneyjevimi liki, dovolil pa tudi, da na državnem koncertu violinist odigra naslovno pesem iz filma Rocky, a kaj to zares pomeni?

"Kim Jong Un ima drugačen način vladanja, vendar nisem prepričan, da bo država na boljšem kot v obdobju Kima Jonga Ila,"je prepričan profesor Leonid Petrov z univerze v Sydneyju. "S tem, ko dovolijo ljudem, da poslušajo zahodno glasbo in uživajo v njihovih animacijah, jih želijo prepričati, da se jim bo življenje izboljšalo. Vendar niso spremenili ničesar, ohranjajo status quo," je še prepričan Petrov.

Kim Jong Un se je v sedmih mesecih udobno namestil na svojem položaju, hkrati pa drugim dokazal, da ima dve strani. Po eni strani želi, da je njegovo ljudstvo srečno, po drugi pa hoče, kot njegov oče, pri njih vzbuditi strahospoštovanje.

Ne spreglejte