Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
8.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Severna Koreja jedrsko orožje Kim Džong Un

Sobota, 27. 4. 2013, 8.20

7 let, 12 mesecev

Severna Koreja grozi z jedrskim napadom v stilu kamikaz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na vojaški slovesnosti so severnokorejski generali ponovili pripravljenost Pjongjanga, da v primeru nadaljnjih groženj izvede jedrski napad na Južno Korejo in ZDA.

"Ob ukazu za napad bodo zvesti piloti namesto goriva, namenjenega za povratek, natovorili jedrske bombe in napadli sovražnikove utrdbe ter jih razstrelili," namigovanja severnokorejske tiskovne agencije KCNA, ki citira svojega poveljnika vojnega letalstva Ri Jong Hoja, za napade v stilu kamikaz tolmači ameriški New York Times. Severna Koreja je na slovesnosti sicer praznovala obletnico Korejske ljudske armade.

"Severna Koreja en klik oddaljena od pritiska na gumb za izstrelitev" General Kim Rak Gjom, poveljnik strateških raketnih sil, je po drugi strani ponovil grožnjo, da je Severna Koreja "zgolj en klik oddaljena od pritiska na gumb za izstrelitev". Ob tem je poudaril, da če si bodo "ameriški imperialisti in njihovi privrženci upali izvesti preventiven napad, bodo kaj kmalu izvedeli, kaj je resnična jedrska vojna in kako so videti resnični povračilni ukrepi".

Večina strokovnjakov se sicer strinja, da Severna Koreja ima jedrsko orožje, bolj vprašljiva pa je njihova sposobnost izstrelitve. Posebej grožnje, da bi z jedrskimi raketami napadli tudi kopno ZDA, so prej ko slej iz trte zvite, so pa zato novost navedbe, da bi z jedrskimi bombami opremili kar vojaška letala. Voditelj Kim Džong Un želi z mednarodnimi provokacijami bržkone utrditi svojo moč in odvrniti pozornost od številnih težav doma. Severna Koreja vztraja, da jih mora mednarodna skupnost obravnavati kot jedrsko državo, ki je enakovredna ZDA – to je neizogiben pogoj za kakršnekoli pogovore.

V zadnjih dneh relativno mirno Na Korejskem polotoku je bilo zadnjih nekaj dni sicer relativno mirno. Varnostni svet ZN-a je pred časom sprejel razširitev sankcij proti Severni Koreji zaradi podzemnega jedrskega poskusa, ki ga je država izvedla februarja, kar je Pjongjang očitno zelo razjezilo, saj od takrat naprej nenehno grozi z vojaškimi akcijami in jedrskimi napadi. Mednarodna skupnost je prav zaradi tovrstnih provokacij proti državi uvedla še ostrejše sankcije.

Razmere se očitno vendarle umirjajo, izbira trenutka za zadnje grožnje pa je najverjetneje povezana z vojaško obletnico. Severnokorejska vojska, hrbtenica dinastije Kim, namreč ta datum tradicionalno uporablja za prisego svobode režimu in stresanje jeze na Zahod. Prireditve se je udeležil tudi voditelj Kim Džong Un, ki je salutiral vojakom, demonstracijo pa je izvedlo tudi njihovo vojno letalstvo, še poroča KCNA.

Severna Koreja ponovno zavrnila dialog s Seulom Severna Koreja je nedavno ponovno zavrnila dialog z Južno Korejo glede ponovnega odprtja industrijskega kompleksa Kaesong. Seul se je na to odzval z umikom še zadnjih svojih delavcev iz tega kompleksa. Leta 2004 zgrajeni kompleks, v katerem je za 123 južnokorejskih podjetij delalo okoli 53 tisoč delavcev, je sicer še edini preživeli simbol sodelovanja med Korejama. V preteklosti nobena od strani ni dopustila, da bi politične napetosti pretirano vplivale na delovanje kompleksa, ki je sicer ključen vir deviz za obubožano Severno Korejo.

Ne spreglejte