Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
25. 6. 2014,
11.22

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

princesa Španija obtožba

Sreda, 25. 6. 2014, 11.22

4 leta

Sestri španskega kralja grozi zapor

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Španski preiskovalni sodnik Jose Castro je formaliziral obtožbe na račun princese Cristine v primeru davčne prevare in pranja denarja. Princesa se bo morala verjetno zagovarjati na sodišču.

Sodnik je prepričan, da princesa ve več, kot je dala vedeti, o koruptivnih dejavnostih svojega moža, ki je osumljen, da je s svojim poslovnim partnerjem poneveril milijone javnega denarja. Sodnik meni, da bi morali Cristini soditi skupaj z njenim možem. Če bo princesa spoznana za krivo, ji grozi do 11 let zapora.

Odločitvi sodnika sicer nasprotuje protikorupcijski tožilec, ki je nasprotoval že temu, da se princeso imenuje za osumljenko, češ da je proti njej premalo dokazov. Špansko sodišče je danes potrdilo obtožnico, končno odločitev o tem, ali bo morala princesa na sojenje, pa bo sprejelo sodišče v Palmi de Majorka. Če bo obveljala odločitev preiskovalnega sodnika, bo 49-letna Cristina prva iz španske monarhije, ki bo v zgodovini monarhije sedela na zatožni klopi.

Sestra kralja Felipeja VI., ki je na prestol sedel pred šestimi dnevi, potem ko se je njegov oče, nekdanji kralj Juan Carlos, odpovedal prestolu, je bila kot prva neposredna potomka kralja v zgodovini španske monarhije na sodišču zaslišana februarja letos. Sodnik je tedaj od 49-letne princese želel izvedeti, v kolikšni meri je bila vpletena v finančni škandal svojega moža Inakija Urdangarina. Nekdanji rokometni zvezdnik je osumljen, da se je kot predsednik neprofitnega inštituta Noos okoristil z več kot pet milijoni državnih sredstev.

Cristina je bila skupaj z možem 50-odstotna lastnica podjetja Aizoon, domnevno enega iz mreže slamnatih podjetij, ki jih je Urdangarin po prepričanju sodnika ustanovil, da bi lahko porabil poneverjena sredstva. Princesa naj bi s kreditno kartico podjetja med drugim plačevala potovanja in zasebne nakupe.

Škandal, v katerega se je zapletla njegova najmlajša hči, je bil le eden izmed mnogih, ki so načeli ugled nekoč zelo priljubljenega Juana Carlosa.

Ne spreglejte