Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 4. 2015,
17.08

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Grčija Rusija Kitajska

Natisni članek

Sobota, 18. 4. 2015, 17.08

8 let, 4 mesece

Se bo Grčija reševala z ruskim in kitajskim denarjem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Grčijo bi se po poročanju grških medijev lahko kmalu steklo do 15 milijard evrov iz Rusije in Kitajske. A Rusi pravijo, da na mizi ni nobenega dogovora.

Šlo naj bi za predplačila za velike projekte, kot je načrtovani plinovod, prek katerega naj bi Rusija dobavljala zemeljski plin v Evropo.

Kot piše v svoji spletni izdaji nemški časnik Spiegel, bi lahko Grčija in Rusija sporazum glede omenjenega plinovoda podpisali že v torek. Atene računajo, da bi tako lahko kot neke vrste predplačilo za prihodnje pristojbine za transport ruskega plina dobile od Moskve od tri do pet milijard evrov.

Z Rusi bi sodelovali pri gradnji plinovoda O tem se je grški premier Aleksis Cipras pogovarjal med obiskom v Moskvi na začetku tega meseca. Interes za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Rusijo in Grčijo je tedaj po srečanju s Ciprasom izrazil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Nakazal je predvsem možnost vlaganja v večje infrastrukturne projekte v Grčiji in izpostavil možno sodelovanje Grčije pri izgradnji novega plinovoda v EU preko Turčije, ki naj bi nadomestil odpovedani Južni tok.

A kot je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov, ni na mizi nobenega dogovora z Grčijo, je poročala ruska tiskovna agencija Ria novosti. Spomnil je, da Cipras med obiskom v Moskvi ni zaprosil za finančno pomoč. "Seveda je bilo govora o sodelovanju v energetiki. Dogovorili smo se, da se bodo pogovori na tem področju nadaljevali na strokovni ravni, vendar pa Rusija ni obljubila nobene finančne pomoči, ker nihče zanjo niti ni zaprosil," je dejal Peskov.

Kitajce zanimajo pristanišča in železnice Denar si Grčija obeta tudi od Kitajske. S tega naslova si po poročanju grških tednikov Agora in Karfi, ki se sklicujeta na vladne vire, obeta deset milijard evrov, ki naj bi jih Peking namenil kot predplačilo za uporabo največjega grškega pristanišča Pirej in kitajski vstop v grške železnice, navaja nemški spletni portal Tagesschau.

Ne spreglejte