Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
16.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Savdska Arabija mamila

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 16.05

7 let, 12 mesecev

Savdskega princa pridržali zaradi velike najdbe drog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na letališču v libanonskem Bejrutu so danes pridržali savdskega princa in še štiri druge ljudi, potem ko so letališki varnostniki odkrili za to letališče rekordne količine drog.

Princ Abdel Mosen Bin Valid Bin Abdulaziz naj bi skupaj z ostalimi štirimi prijetimi savdskimi državljani poskušal pretihotapiti okoli dve toni amfetaminov in nekaj kokaina. Najdena droga je bila zapakirana v zabojih, ki naj bi jih natovorili na zasebno letalo.

Nekdanji direktor oddelka za zdravje je zdaj preprodajalec Princ Abdel Mosen je član številne savdske kraljeve družine in guverner province Hail. Med letoma 1970 in 1973 je bil tudi zaposlen na ministrstvu za zdravje.

V današnji operaciji na bejrutskem letališču so zasegli največ droge do zdaj, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovan libanonski varnostni vir. Našli so dve toni kaptagona, ki je tržno ime za amfetamin fenetilin, sintetični stimulant.

Kaptagon – drugje skoraj nepoznan, na Bližnjem vzhodu prava uspešnica V večini držav prepovedano drogo uporabljajo predvsem na Bližnjem vzhodu. Domnevno naj bi jo za spodbudo uporabljali tudi borci v Siriji. Kot piše britanski časnik Guardian, je Sirija v času državljanske vojne postala velik proizvajalec tega mamila.

Verjetno je, da sprte strani z njegovo proizvodnjo financirajo nakup orožja. Pred tem je bil velik proizvajalec kaptagona Libanon oziroma šiitska islamistična organizacija Hezbolah. Na desetine milijonov zaplenjenih tabletk Savdska Arabija je postala v zadnjih letih velik trg za prodajo kaptagona. Samo v letu 2012 so oblasti zaplenile 70 milijonov tablet. To mamilo je prepovedano od leta 1986, zelo priljubljeno pa je med savdskimi tovornjakarji, saj jih ohranja budne med vožnjo.

Savdska kraljeva družina je v preteklosti v drugih državah imela več srečanj s policijo. Prejšnji mesec so v Los Angelesu aretirali savdskega princa, ker naj bi neko žensko prisilil v oralni seks, a ga tamkajšnje oblasti zaradi pomanjkanja dokazov niso preganjale. Leta 2013 pa so savdsko princeso v Los Angelesu obtožili, da je neko Kenijko zasužnjila, a so obtožbe pozneje zavrgli.

Ne spreglejte