Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2019,
18.04

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Savdska Arabija Jemen zaporniki vojna

Torek, 26. 11. 2019, 18.04

4 leta, 5 mesecev

Savdska Arabija napovedala izpustitev hutijskih zapornikov v Jemnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Hutiji v Jemnu | Savdska Arabija je napovedala, da bo izpustila 200 priprtih hutijskih upornikov iz Jemna. | Foto Reuters

Savdska Arabija je napovedala, da bo izpustila 200 priprtih hutijskih upornikov iz Jemna.

Foto: Reuters

Mednarodna koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki se v Jemnu bori proti hutijskim upornikom, je napovedala, da bo izpustila 200 svojih zapornikov. Napoved sodi v okvir prizadevanj za končanje konflikta v Jemnu.

Tiskovni predstavnik mednarodne koalicije Turki al Maliki je dejal, da se je koalicija odločila izpustiti 200 zapornikov, pripadnikov oboroženih enot Hutijev, ter okrepiti sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo pri organizaciji letalskih poletov iz Sane za tiste, ki potrebujemo zdravniško pomoč. Letališče v Sani je namreč za komercialne lete zaprto vse od leta 2016.

Donald Trump
Novice ZDA v Savdsko Arabijo pošiljajo vojake in rakete

Savdska Arabija vzpostavila komunikacijske kanale z hutijski uporniki

Napoved sovpada s trenutnim zatišjem napadov hutijskih upornikov na Savdsko Arabijo ter nedavno objavo visokega predstavnika Savdske Arabije v Rijadu, da je kraljevina vzpostavila odprt kanal z uporniki. "Imamo odprt kanal s Hutiji od leta 2016. Nadaljujemo s tovrstno komunikacijo, da bi podprli mirovna prizadevanja v Jemnu," je izjavil neimenovani predstavnik Savdske Arabije.

Hutijski uporniki v Jemnu nadzorujejo prestolnico Sana, mednarodna koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira mednarodno priznano jemensko vlado, pa nadzoruje jemensko morsko mejo ter zračni prostor.

Sprte strani v Jemnu so že decembra lani ob posredovanju Švedske dosegle dogovor o izmenjavi 15 tisoč zapornikov, a tega dogovora vse do danes niso v celoti uresničili. Koalicija je januarja izpustila sedem hutijskih zapornikov, hutijski uporniki pa so septembra izpustili 290 koalicijskih borcev.

Džamal Hašodži
Novice Savdski princ sprejel odgovornost za umor novinarja Hašokdžija

V vojni v Jemnu umrlo že več deset tisoč ljudi

V Jemnu je vse od začetka posredovanja Savdske Arabije leta 2015 umrlo več deset tisoč ljudi, država pa se je po oceni Združenih narodov znašla v najhujši humanitarni krizi na svetu.

Ne spreglejte