SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Savdska Arabija napovedala izpustitev hutijskih zapornikov v Jemnu

0,06

termometer

Hutiji v Jemnu | Savdska Arabija je napovedala, da bo izpustila 200 priprtih hutijskih upornikov iz Jemna. | Foto: Reuters
Savdska Arabija je napovedala, da bo izpustila 200 priprtih hutijskih upornikov iz Jemna. Foto: Reuters

Mednarodna koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki se v Jemnu bori proti hutijskim upornikom, je napovedala, da bo izpustila 200 svojih zapornikov. Napoved sodi v okvir prizadevanj za končanje konflikta v Jemnu.

Tiskovni predstavnik mednarodne koalicije Turki al Maliki je dejal, da se je koalicija odločila izpustiti 200 zapornikov, pripadnikov oboroženih enot Hutijev, ter okrepiti sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo pri organizaciji letalskih poletov iz Sane za tiste, ki potrebujemo zdravniško pomoč. Letališče v Sani je namreč za komercialne lete zaprto vse od leta 2016.

Donald Trump Novice ZDA v Savdsko Arabijo pošiljajo vojake in rakete

Savdska Arabija vzpostavila komunikacijske kanale z hutijski uporniki

Napoved sovpada s trenutnim zatišjem napadov hutijskih upornikov na Savdsko Arabijo ter nedavno objavo visokega predstavnika Savdske Arabije v Rijadu, da je kraljevina vzpostavila odprt kanal z uporniki. "Imamo odprt kanal s Hutiji od leta 2016. Nadaljujemo s tovrstno komunikacijo, da bi podprli mirovna prizadevanja v Jemnu," je izjavil neimenovani predstavnik Savdske Arabije.

Hutijski uporniki v Jemnu nadzorujejo prestolnico Sana, mednarodna koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira mednarodno priznano jemensko vlado, pa nadzoruje jemensko morsko mejo ter zračni prostor.

Sprte strani v Jemnu so že decembra lani ob posredovanju Švedske dosegle dogovor o izmenjavi 15 tisoč zapornikov, a tega dogovora vse do danes niso v celoti uresničili. Koalicija je januarja izpustila sedem hutijskih zapornikov, hutijski uporniki pa so septembra izpustili 290 koalicijskih borcev.

Džamal Hašodži Novice Savdski princ sprejel odgovornost za umor novinarja Hašokdžija

V vojni v Jemnu umrlo že več deset tisoč ljudi

V Jemnu je vse od začetka posredovanja Savdske Arabije leta 2015 umrlo več deset tisoč ljudi, država pa se je po oceni Združenih narodov znašla v najhujši humanitarni krizi na svetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin