SiolNET. Novice Svet
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sarkozyju zaradi nezakonitega financiranja kampanje enoletna kazen

0,18

termometer

nicolas sarkozy | Sodišče je odločilo, da je Nicolas Sarkozy v neuspešni volilni kampanji leta 2012 prekoračil dovoljeno višino stroškov. | Foto: Reuters
Sodišče je odločilo, da je Nicolas Sarkozy v neuspešni volilni kampanji leta 2012 prekoračil dovoljeno višino stroškov. Foto: Reuters

Sodišče v Parizu je bivšega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja danes obsodilo na eno leto hišnega pripora zaradi nezakonitega financiranja volilne kampanje za predsedniške volitve leta 2012. Hišni pripor bodo nadzorovali elektronsko.

Sodišče je odločilo, da je Sarkozy v neuspešni volilni kampanji leta 2012 prekoračil dovoljeno višino stroškov. V Franciji imajo namreč omejeno višino stroškov za kampanje, da kandidatom omogočijo pravičnejše možnosti. Leta 2012 je bila ta meja postavljena pri 22,5 milijona evrov, Sarkozyjeva ekipa pa je zapravila najmanj 42,8 milijona.

Sarkozy opozoril ni upošteval

Sarkozy je bil obtožen, da je pretirano porabo nadaljeval kljub več jasnim opozorilom, da bo presegel dovoljeno mejo ter se tako okoristil s prevaro. 66-letni nekdanji predsednik, ki se je na sodišču pojavil šele ob koncu večtedenskega sojenja v juniju, je vse obtožbe zanikal.

Ob Sarkozyju je bilo v primeru zaradi prevare ali pomoči pri njej obtoženih 13 ljudi. Gre za nekdanje uslužbence podjetja za odnose z javnostmi Bygmalion in člane Sarkozyjeve nekdanje stranke UMP, ki se je kasneje preimenovala v Republikance. Ti so bili obtoženi zaradi izdajanja lažnih računov, da bi prikrili, da je Sarkozy za kampanjo porabil skoraj enkrat več od dovoljenih 22,5 milijona evrov.

Sodišče je danes tudi njih spoznalo za krive in obsodilo na večletne kazni, ki so delno pogojne, delno pa jih bodo lahko prestajali v hišnem priporu.

Siol Plus Janša z Macronom in Okornom, Kučan z ulico in ravnatelji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin