SiolNET. Novice Svet
1,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S temi besedami je Maradona močno razburil nekdanjega soigralca

1,53

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medtem ko se v Venezueli poglablja politična in humanitarna kriza, je nekdanji argentinski nogometni zvezdnik Diego Maradona izrazil močno podporo venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru in njegovemu socialističnemu režimu.

"Ko bo Maduro ukazal, bom oblečen v vojaka za svobodno Venezuelo, za boj proti imperializmu in tistim, ki hočejo vzeti našo zastavo, najbolj sveto stvar, ki jo imamo. Naj živi revolucija," je Maradona zapisal na Facebooku.

Nekdanji soigralec: Kako lahko zagovarjaš smrt mladih ljudi

Na Twitterju se je že odzval njegov nekdanji reprezentančni soigralec Mario Kempes, ki Maradono sprašuje, kako lahko zagovarja smrt 124 mladih ljudi, ki so v Venezueli umrli med protesti, na katerih so po Kempesovih besedah branili svobodo in demokracijo. 

Maradona, ki velja za enega najboljših nogometašev vseh časov, je znan po podpori levičarskim politikom po celotni Latinski Ameriki. Bil je tudi dober prijatelj nekdanjega kubanskega diktatorja Fidela Castra.

 

V Venezueli sistematično nasilje

Urad ZN za človekove pravice je včeraj predstavil prve ugotovitve preiskave, v kateri so ugotovili "razširjeno in sistematično uporabo prekomernega nasilja in samovoljnih priporov protestnikov v Venezueli".

Kot je pokazalo več pričevanj, so varnostne sile, predvsem nacionalna garda, nacionalna in lokalna policija, sistematično uporabljali nesorazmerno nasilje za ustrahovanje in zlom nestrinjanja, pa tudi da bi protestnikom preprečili zbiranje, shode in dostop do javnih institucij, da bi vložili peticije.

Venezuelo, ki jo pesti huda gospodarska kriza, zaradi katere prebivalcem manjka osnovnih življenjskih potrebščin, že nekaj mesecev pretresajo skoraj dnevni protesti proti predsedniku Nicolasu Maduru.

Razrešili kritično tožilko

V nedeljo je več moških izvedlo napad na vojaško oporišče in ukradlo neznano količino strelnega orožja. Šlo naj bi za upor po tem, ko je Maduro pretekli teden dosegel vzpostavitev ustavodajne skupščine, izvoljene na spornih volitvah. Njena naloga je sprememba ustave, a ima tudi pristojnost, da razpusti parlament.

Njena prva odločitev je bila v petek razrešitev generalne državne tožilke Luise Ortege Diaz, ostre kritičarke predsednika Madura, ki je napovedala preiskavo spornih volitev, na katerih je bila izvoljena skupščina. Včeraj pa si je ustavodajna skupščina podelila neomejena pooblastila za vladanje. Opozicija je vlado zato obtožila nezakonitega zavzetja parlamenta in znova opozorila na nevarnost diktature. STA

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin