SiolNET. Novice Svet
3,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S socialno pomočjo bo za božična darila zapravila več kot dva tisoč evrov

3,05

termometer

Na Otoku je te dni za veliko razburjenja poskrbela zgodba matere šestih otrok Claire Young, ki bo kljub prejemanju socialne pomoči za božična darila za svoje otroke letos zapravila več kot dva tisoč evrov. Njena namera je v britanski javnosti naletela na ostre kritike, številni ji očitajo izkoriščanje socialne države. Vendar pa Youngovi napadi ne pridejo do živega. Prepričana je, da ima pravico, da denar porabi, kot želi, in dodaja, da je za božične nakupe skrbno varčevala vse leto.

Britanka Claire Young je v eni od pogovornih oddaj na televizijski mreži ITV razkrila, da bo za letošnja božična darila za svoje otroke zapravila dva tisoč funtov oziroma 2.270 evrov. Njene besede gledalcev verjetno ne bi dvignile na noge, če Youngova zaradi svoje nezmožnosti za delo, ki je posledica zdravstvenih težav, ne bi prejemala denarnega nadomestila.

Materi šestih otrok očitali zapravljanje in izkoriščanje socialne države

Potem ko je mati šestih otrok razkrila, da bo letos vsakemu od svojih šestih otrok za božič podarila 11 daril, so se po poročanju Metroja na družbenih omrežjih pojavili zapisi, ki njeno namero ostro obsojajo. 

Nekateri uporabniki so med drugim zapisali, da Youngova brezglavo in razsipno zapravlja 850 funtov oziroma 965 evrov denarnega nadomestila, do katerega je upravičena vsak teden. "Ljudje na teden dobivajo 850 funtov socialne podpore, jaz pa sem bolna in ne morem dobiti bolniškega nadomestila," je kritično zapisala ena od uporabnic Twitterja.

Marsikdo je ob tem kritično pripomnil, da bi Youngova očitno lahko šla v službo, če se brez težav odziva na vprašanja novinarjev in gostuje v televizijskih oddajah.

"Ne pijem, ne jemljem drog, ne kupim si skoraj ničesar. Vse dam za otroke."

Vendar pa Youngovi, ki trpi za kroničnim sindromom utrujenosti in ki ji pri vsakdanjih opravilih pomaga njen mož, kritike očitno ne pridejo do živega. Zavrača jih z besedami, da za božične nakupe varčuje že od letošnjega januarja.

"Obstajajo starši, ki prejemajo socialno pomoč in ki vsak konec tedna obiskujejo različne zabave. Jaz tega ne počnem, vsako minuto svojega življenja preživim z otroki. Ne pijem, ne jemljem drog, ne kupim si skoraj ničesar. Ves denar, ki ga dobim, namenim za otroke," pojasnjuje Youngova.

Ali zaradi denarnega nadomestila otroci ne bi smeli dobiti daril?

Za 66 božičnih daril, ki jih bo letos kupila za svoje otroke, je vsak mesec domnevno privarčevala 50 funtov oziroma 56 evrov. "To so prihodki, ki jih prejme naša družina. Sama nikomur ne delim nasvetov, kako naj porabi svoj denar, zato menim, da nihče nima pravice, da mi svetuje, kako bi morala porabiti denar," se brani Youngova.

V bran so ji stopili tudi nekateri uporabniki družbenih omrežij. "Ta ženska se je znašla pod plazom kritik, ker prejema socialno pomoč in ker bo za božič zapravila dva tisoč funtov. Nezmožna je za delo, njen mož je v bistvu njen negovalec. Denar sta varčevala vse leto, porabita ga lahko tako, kot želita," je zapisala ena od uporabnic Twitterja.

Mati šestih otrok še dodaja, da ne izkorišča socialne države. "Ni mi všeč, da sem odvisna od denarnega nadomestila. Če bi lahko šla na delo, bi to tudi storila. Vendar pa denarno nadomestilo verjetno ne pomeni, da otroci za božič ne bi smeli dobiti daril," se je na kritike o čezmernem zapravljanju še odzvala Britanka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 52
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin