SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri petih letih zasnoval robotka, nato preskočil dva razreda osnovne šole #video

10

termometer

Sedemnajstletni študent fizike in astrofizike Aleksej Jurca, ki je od predsednika republike Boruta Pahorja danes prejel nagrado jabolko navdiha, je svojo prvo igračo zasnoval pri komaj petih letih. Priznanje, ki mu ga je podelil predsednik, si je prislužil z zmago na mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike na Tajskem, kjer je dosegel vse možne točke. To doslej na katerikoli naravoslovni olimpijadi ni uspelo še nobenemu Slovencu.

[video: 66831 / ]

Novinarka: Kaja Flisar/Video: Planet TV


Da je študent prvega letnika fizike in astrofizike na Univerzi v Novi Gorici  Aleksej Jurca izjemno nadarjen posameznik, ki izstopa iz povprečja, so njegovi starši ugotovili že, ko je bil Aleksej še dojenček, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

"Ko je pri petih letih programiral robotka, mi je bilo jasno, da ima zelo močne sposobnosti," je pojasnil Aleksejev oče Anton Jurca.

Zaradi izjemne nadarjenosti preskočil dva razreda osnovne šole

Pri šestih letih Alekseja zaradi njegove izjemne nadarjenosti niso vpisali v prvi, ampak v drugi razred, nato pa je v nadaljevanju šolanja preskočil še četrti razred. Od svojih vrstnikov je izstopal tudi po tem, da je bil vedno bolj resen in se je raje držal zase.

"Ko so se smejali kakšni neumni šali, se on ni smejal. To so potem opazile sociologinje in rekle, da to ni v redu, da je treba otroka malo socializirati," je dejal oče 17-letnega študenta.

Rad igra računalniške igrice in se druži z bratoma

A kmalu so v šoli spoznali, da Aleksejevi možgani tako najbolje funkcionirajo. Sedemnajstletnik se je na več kot desetih tekmovanjih iz matematike, fizike in astronomije uvrstil na stopničke. Človek bi zato pričakoval, da večino časa presedi za knjigami.

"Definitivno ni res, da se vse dni ukvarjam z učenjem. Precej se tudi sproščam, večinoma z računalniškimi igricami," je povedal letošnji dobitnik nagrade jabolko navdiha, ki si po koncu šolanja želi postati astrofizikalni raziskovalec.

Veliko časa preživi tudi s svojima mlajšima bratoma, ki pa nad naravoslovjem nista tako navdušena kot on. Več veselja do naravoslovja in astronomije z njim deli njegov oče, ki ga pogosto pospremi na tako imenovane astronomske maratone.

"Zadnje dve oziroma tri leta sva kupila nekaj astronomske opreme, med drugim tri teleskope in kamero za fotografiranje," je dodal ponosni Anton Jurca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 444
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin