Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
24. 10. 2017,
14.33

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

6

Natisni članek

raketa Rusija jedrsko orožje

Torek, 24. 10. 2017, 14.33

6 let, 5 mesecev

Ruski Satan, ki bi lahko izbrisal del Evrope

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

6

Rusija se pripravlja na testno izstrelitev svoje balistične rakete RS-28 Sarmat, znane tudi kot Satan 2.

Naslednja generacija medcelinske balistične rakete lahko premaga in porazi ter uniči celotne države, o svoji stotonski jedrski raketi trdi rusko obrambno ministrstvo.

Raketo naj bi sprva testirali lani ter še marca in aprila letos, a je prišlo do zamud, zdaj pa naj bi jo po napovedih testirali še pred koncem leta. Izstrelili jo bodo iz Plesetska na zahodu Rusije, pišejo ruski mediji. Če bo testna izstrelitev uspešna, bi raketo lahko začeli uporabljati leta 2019 ali 2020. Na raketo bi lahko namestili 40 megaton močne konice, kar dvatisočkrat močnejše od atomskih bomb, odvrženih na Hirošimo in Nagasaki leta 1945.

Raketa, ki jo je zveza Nato poimenovala Satan 2, lahko razvije hitrost do sedem kilometrov na sekundo in je bila razvita tako, da bi lahko ukanila vse protiraketne obrambne sisteme, poroča britanski The Times. Doseg rakete naj bi bil deset tisoč kilometrov, kar pomeni, da bi Rusija lahko z njo dosegla vsa mesta v Evropi ter celo mesta na vzhodni in zahodni obali ZDA.

Uniči lahko celotne države

Rusija je prve posnetke svoje največje jedrske rakete prvič razkrila oktobra lani. Televizijski program ruske vojske je poročal, da lahko z raketo "z obličja zemlje izbrišejo Veliko Britanijo, Francijo ali Teksas". Cilj Rusije je, da bi lahko na raketo namestili Predmet 4202, hiperzvočno bojno konico, ki bi se lahko oddvojila od rakete.

Rusija razvija tudi kompleks železniških povezav Barguzin, po katerih bi lahko premikali jedrske rakete in tako spreminjali lokacije njihove izstrelitve. "Vlaki duhov" bi po sistemu Barguzin lahko prepotovali tudi do 2.400 kilometrov na dan. Vlaki bodo navzven videti kot potniški ali tovorni vlaki, zato jih bo praktično nemogoče prepoznati. Vlak, poln balističnih raket, bodo lahko ustavili v trenutku, da bi po potrebi z njega izstrelili rakete.

Ne spreglejte