SiolNET. Novice Svet
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ruski poslanci in uradniki od novinark zahtevali spolne usluge

0,31

termometer

Vladimir Putin
Foto: Reuters

Več ruskih novinark je danes v Moskvi več ruskih poslancev in drugih uradnikov obtožilo spolnega nadlegovanja. Nekatere novinarke so svoje zgodbe predstavile anonimno, druge pa so se javno izpostavile z imenom in priimkom. Po mnenju poznavalcev gre za pomemben korak v državi, kjer spolno nasilje nad ženskami ponekod še vedno velja za tabu.

V ospredju obtožb se je znašel predsednik zunanjepolitičnega odbora dume in 50-letni poslanec nacionalistične Liberalne demokratske stranke Leonid Slucki.

Spolnega nadlegovanja so Sluckega obdolžile tri neimenovane novinarke, ki pokrivajo delo ruskega parlamenta. Ena je opisala, da jo je prijel za spolovilo. Druga je povedala, da jo je hotel v televizijskem studiu poljubiti na usta in se dotakniti njene zadnjice.

Novinarko povabil na intervju v pisarno, nato pa jo napadel

O spolnem nadlegovanju je javno spregovorila tudi namestnica odgovornega urednika ruske neodvisne televizije RTVI Jekaterina Kotrikadze. Kot je povedala, jo je Slucki pred sedmimi leti povabil v svojo pisarno na intervju, nato pa jo je napadel, pritisnil ob steno in jo poskušal poljubiti.

Slucki je navedbe novinark zavrnil kot poceni in nizkotno provokacijo. Njegov strankarski kolega Igor Lebedev je napovedal, da bi morali nekaterim novinarjem odvzeti akreditacijo za delo v parlamentu.

Vodja Liberalno demokratske stranke Vladimir Žirinovski sicer velja za odkritega šovinista. V sredo je med predvolilnim soočenjem kandidatko Ksenijo Sobčak kar javno opsoval s prostitutko.

Predsednik Liberalno demokratske stranke Vladimir Žirinovski je predsedniško kandidatko Ksenijo Sobčak v sredo označil za prostitutko. Predsednik Liberalno demokratske stranke Vladimir Žirinovski je predsedniško kandidatko Ksenijo Sobčak v sredo označil za prostitutko. Foto: Reuters

Poslanci in predstavniki ministrstva od novinark zahtevali spolne usluge

Po primeru Sluckega sta se opogumili še dve novinarki in spregovorili tudi o nadlegovanju drugih poslancev in uradnikov. Novinarka Sofija Rusova je za prokremeljski radio Govorit Moskva povedala, da je bila dvakrat žrtev nadlegovanja uradnikov, enkrat pa poslanca.

Novinarka Komsomolske Pravde Jelena Krivjakina pa je povedala, da sta jo že pred 20 leti nadlegovala predstavnik ministrstva za energijo in poslanec. Napadalcev sicer ni imenovala, a je povedala, da sta moška od nje zahtevala spolne usluge, hkrati pa ji zagrozila, da ne sme o tem povedati nikomur. Zdaj se je opogumila zaradi Sluckega, je povedala Krivjakina.

V vodstvu dume so zaradi tovrstnih obdolžitev že zaskrbljeni. Predsednik Vjačeslav Volodin je povedal, da se je o tem že pogovarjal z vodji poslanskih skupin. "Vse to, kar je bilo opisano, me lahko samo skrbi in nihče tega ne bo pometel pod preprogo," je dejal Volodin in predlagal, da bi obdolžitve preveril odbor dume za etična vprašanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin