Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 3. 2018,
9.37

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

5

Natisni članek

umor Rusija Nikolaj Gluškov Sergej Skripal

Sobota, 17. 3. 2018, 9.37

6 let, 1 mesec

Ruskega izgnanca v Londonu zadavili s pasjim povodcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

5

Preiskava pred domom Gluškova | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski kriminalisti, ki preiskujejo okoliščine smrti ruskega poslovneža Nikolaja Gluškova, naj bi po poročanju Independenta verjeli, da je bil nekdanji tesni zaveznik kritika Kremlja Borisa Berezovskega v Londonu zadavljen s pasjim povodcem. Policija dogodek, ki naj bi se zgodil le teden dni po zastrupitvi nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala, zdaj obravnava kot umor.

Po poročanju Independenta britanski preiskovalci verjamejo, da je bil Nikolaj Gluškov, ki je politični azil v Veliki Britaniji dobil leta 2010 in čigar truplo so britanske oblasti v ponedeljek zjutraj odkrili na njegovem domu v Londonu, zadavljen s pasjim povodcem.

Smrt Gluškova na Otoku obravnavajo kot umor

Oblasti v Londonu za zdaj sicer nimajo nobenih dokazov o tem, da bi bila smrt Gluškova, ki je bil prijatelj in zaveznik pokojnega kritika Kremlja Borisa Berezovskega, lahko povezana s poskusom usmrtitve nekdanjega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere.

Skripalova sta zaradi zastrupitve z živčnim strupom še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici. Krivdo za zastrupitev je britanska premierka Theresa May pripisala Rusiji, ki pa zanika vpletenost v dogodek.

Potem ko je Velika Britanija v sredo napovedala, da bo izgnala 23 ruskih diplomatov, ker Rusija noče pojasniti svoje vpletenosti v zastrupitev Skripala, je Rusija po poročanju STA Londonu danes odgovorila s podobnim ukrepom. V Moskvi so napovedali, da bodo v luči britanskih ukrepov izgnali 23 britanskih diplomatov. Britansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so pričakovali takšne povračilne ukrepe iz Rusije.

Kakšno vlogo so pri smrti Gluškova igrali odnosi s Kremljem?

Smrt Gluškova bi po poročanju Independenta glede na časovno bližino predsedniških volitev v Rusiji lahko odražala napetosti med ruskim izgnancem in Kremljem. 

Pri Scotland Yardu so smrt 68-letnika najprej obravnavali kot nepojasnjeno, nato pa naj bi preiskava pokazala, da je smrt povzročilo stiskanje vratu. Preiskovalci smrt Gluškova zato zdaj obravnavajo kot umor.

Britanska premierka Theresa May je krivdo za zastrupitev Skripala in njegove hčerke pripisala Rusiji, ki pa vpletenost v dogodek zanika. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May je krivdo za zastrupitev Skripala in njegove hčerke pripisala Rusiji, ki pa vpletenost v dogodek zanika. Foto: Reuters

Berezovskega pred petimi leti našli mrtvega na domu

Pokojni Gliškov je veljal za tesnega prijatelja izgnanega ruskega oligarha Borisa Berezovskega, ki je bil povezan z leta 2006 v Londonu umorjenim ruskim vohunom Aleksandrom Litvinenkom.

Berezovskega so britanske oblasti leta 2013 našle na njegovem domu v Berkshiru, potem ko naj bi v kopalnici storil samomor. Medtem ko je policija po koncu preiskave sporočila, da pri dogodku niso odkrili znakov kaznivega dejanja, je Gluškov takrat verjel, da je bil njegov prijatelj v resnici umorjen.

"Ne verjamem, da je Boris umrl naravne smrti. Zgodilo se je že preveč smrti ruskih izgnancev," je pojasnil v izjavi za The Guardian in odgovornost za smrt Berezovskega pripisal uradni Moskvi.

V Rusiji bodo sprožili preiskave obeh dogodkov

Medtem so ruske oblasti napovedale, da bodo sprožile lastno preiskavo v primeru Skripal in Gluškov.

Kot je pojasnila predstavnica ruskega preiskovalnega komiteja Svetlana Petrenko, bodo oblasti v Moskvi preiskavo obeh dogodkov izpeljale v skladu z veljavno rusko zakonodajo in mednarodnim pravom, ne izključujejo pa niti sodelovanja z britanskimi preiskovalci.

Ne spreglejte