Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2020,
13.10

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Natisni članek

novičok Aleksej Navalni Rusija Vladimir Putin

Petek, 6. 11. 2020, 13.10

3 leta, 5 mesecev

Ruska policija spet zanikala, da bi bil Navalni zastrupljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Aleksej Navalni | Predstavniki ruske policije so sporočili, da Aleksej Navalni ni bil zastrupljen z novičokom, kot trdi nemška vlada. | Foto Reuters

Predstavniki ruske policije so sporočili, da Aleksej Navalni ni bil zastrupljen z novičokom, kot trdi nemška vlada.

Foto: Reuters

Ruska policija je danes sporočila, da je imel opozicijski politik Aleksej Navalni kronično vnetje trebušne slinavke in da ni bil zastrupljen, ko je konec avgusta hudo zbolel na poletu iz Sibirije v Moskvo. Zdravili so ga v Nemčiji, kjer so potrdili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok.

Sibirska policija je sporočila, da so zdravniki, ki so Alekseja Navalnega zdravili dva dni, preden so ga prepeljali v Nemčijo, potrdili diagnozo, da je imel "motnje v presnovi ogljikovih hidratov in kronično vnetje trebušne slinavke", poroča STA. "Diagnoza o zastrupitvi ni bila potrjena," so sporočili. Dodali so, da niso našli strupa na njegovih oblačilih ali predmetih, ki so bili v njegovi hotelski sobi in lokalu na letališču, kjer se je ruski opozicijski politik zadrževal pred odhodom v Moskvo.

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Novice Navalni: Zastrupil me je Vladimir Putin

Nemčija: Navalni je bil zastrupljen z novičokom

Navalni, ki je oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina in borec proti korupciji, je 20. avgusta nepojasnjeno zbolel na poletu iz Sibirije v Moskvo. Dva dni kasneje so ga prepeljali na zdravljenje v berlinsko bolnišnico Charite. Iz bolnišnice so ga odpustili 22. septembra.

Nemška vlada trdi, da je bil 44-letni Navalni zastrupljen z živčnim strupom novičok, ki so ga razvili v nekdanji Sovjetski zvezi. To so potrdili tudi v laboratorijih na Švedskem in v Franciji ter v Organizaciji  za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Navalni je prepričan, da je njegovo zastrupitev ukazal ruski predsednik Putin. Kremelj zanika vsakršno vpletenost v incident, poroča STA.

Ne spreglejte