Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
19. 10. 2017,
9.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Vladimir Putin Ksenija Sobčak

Četrtek, 19. 10. 2017, 9.47

6 let, 6 mesecev

Ruska Paris Hilton bo izzivalka Vladimirja Putina

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Ksenija Sobčak | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ksenija Sobčak, ruska starleta, ki je postala politična aktivistka, je napovedala, da bo na naslednjih predsedniških volitvah kandidirala proti aktualnemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Pripadnica ruske elite, televizijska osebnost, urednica lepotne revije ter opozicijska figura, 35-letna Ksenija je uradno napovedala kandidaturo za predsedniške volitve leta 2018. Njen oče Anatolij Sobčak je bil znan ruski politik, prvi demokratično izvoljeni župan St. Peterburga ter mentor Putina, ki ga je vzel pod svoje okrilje leta 1990.

Ksenija Sobčak | Foto: Getty Images Foto: Getty Images V javnem pismu, v katerem je napovedala kandidaturo, je Ksenija Sobčak razkrila tudi del svojega programa in napovedala, da namerava reformirati izobraževalni in sodni sistem, pri napovedi kandidature pa je namignila, da si želi več priložnosti za ženske v Rusiji.

Navalni ni navdušen nad njeno kandidaturo

Sobčakova, ki so ji zaradi njenega glamuroznega življenja v javnosti nadeli ime ruska Paris Hilton po znani in razvpiti ameriški dedinji, se je zavzela še, da bi opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu dovolili, da uradno kandidara na volitvah. Navalni je kljub osebni simpatiji do Ksenije v preteklosti o njeni morebitni kandidaturi dejal, da skuša s svojo kandidaturo nadomestiti njega kot glavnega opozicijskega kandidata.

Zbrati mora 300 tisoč podpisov

Uradno se bo kampanja za predsedniške volitve 18. marca naslednje leto začela decembra, do takrat pa mora Ksenija Sobčak, ker bo kandidirala kot neodvisna kandidatka, zbrati najmanj 300 tisoč podpisov.

Zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da 71 odstotkov Rusov podpira sodelovanje žensk v politiki, le 34 odstotkov pa jih je pritrdilno odgovorilo na vprašanje, ali bi radi v naslednjih deset do 15 let na čelu države videli žensko.

Ne spreglejte