Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
8.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

Paul Manafort preiskava Robert Mueller ruska afera Donald Trump ZDA

Sreda, 27. 9. 2017, 8.06

6 let, 6 mesecev

Ruska afera: nekdanjemu šefu Trumpove kampanje se obeta obtožnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Robert Mueller | Foto Reuters

Foto: Reuters

Posebni tožilec Robert Mueller naj bi v zvezi z ruskim vpletanjem v ameriške volitve v kratkem vložil obtožnico proti nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu, ameriški mediji pa še poročajo, da Mueller preiskuje donacije Trumpovi kampanji in bo začel v naslednjih dneh zasliševati uslužbence Bele hiše.

Pričakovanje obtožnice proti prijatelju Manafortu, ki je vodil Trumpovo kampanjo od junija do avgusta lani, je v torek kongresnikom potrdil nekdanji Trumpov politični svetovalec in prijatelj Roger Stone na zaslišanju pred odborom za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma.

Stone je odločno zavrnil, da bi sam ali kdo drug okrog Trumpa kdajkoli sodeloval z Rusi.

Stone na ključno vprašanje ni odgovoril

Roger Stone je avgusta lani javnosti sporočil, da se oktobra obeta objava informacij, ki so jih hekerji ukradli z demokratskih računalnikov, o predsedniku kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton Johnu Podesti. | Foto: Reuters Roger Stone je avgusta lani javnosti sporočil, da se oktobra obeta objava informacij, ki so jih hekerji ukradli z demokratskih računalnikov, o predsedniku kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton Johnu Podesti. Foto: Reuters Stona, ki se javno norčuje iz preiskav ruskega vpletanja v volitve, bodo pred isti odbor verjetno poklicali še enkrat, ker ni odgovoril na ključno vprašanje, privoščili pa si ga bodo tudi v senatnih odborih, kjer prav tako potekajo podobne preiskave.

Stone ni hotel odgovoriti na vprašanje o tem, koga je uporabil za posrednika v stikih z ustanoviteljem WikiLeaksa Julianom Assangem. Prav Stone je bil človek, ki je avgusta lani javnosti sporočil, da se oktobra obeta objava informacij, ki so jih hekerji ukradli z demokratskih računalnikov, o predsedniku kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton Johnu Podesti.

Ruski hekerji vdirali v računalnike demokratov

WikiLeaks je potem to oktobra res storil. Ameriške obveščevalne agencije so v začetku leta, ko jim je vladal še demokrat Barack Obama, ugotovile, da so ruski hekerji vdirali v računalnike demokratov po nalogu Kremlja in informacije predajali v objavo WikiLeaksu.

To sedaj skuša potrditi ali zavrniti Muellerjeva preiskava in Stone se je znašel sredi nje. Kongresnikom je povedal, da so Manafortovi odvetniki obvestili njegove odvetnike, da se obeta obtožnica, vendar še ne vedo natančno, o čem.

Nekdanji vodja Trumpove kampanje Paul Manafort se bo prvi zagovarjal zaradi povezav z Rusi.  | Foto: Reuters Nekdanji vodja Trumpove kampanje Paul Manafort se bo prvi zagovarjal zaradi povezav z Rusi. Foto: Reuters

Manafort ter Trumpov sin in zet so se srečali z rusko pravnico

Manafort je vodil kampanjo junija lani, ko se je skupaj s Trumpovim sinom Donaldom mlajšim in zetom Jaredom Kushnerjem srečal z rusko pravnico, da dobijo umazanije o Clintonovi. Trump je Manaforta odpustil avgusta, ko je prišlo na dan, da je v Ukrajini prejemal denar za politično svetovanje odstavljenemu predsedniku Viktorju Janukoviču, ki je imel dobre vezi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

FBI je konec junija pri Manafortu doma v Alexandrii izvedel racijo in zaplenil dokumentacijo.

Kmalu bodo zaslišani tudi uslužbenci Bele hiše

Tudi Jared Kushner (levo) in Donald Trump mlajši (levo) sta se srečala z rusko pravnico. | Foto: Reuters Tudi Jared Kushner (levo) in Donald Trump mlajši (levo) sta se srečala z rusko pravnico. Foto: Reuters Ameriška televizija CNN in drugi mediji poročajo, da bo Mueller začel kmalu zasliševati nekdanje in sedanje uslužbence Trumpove Bele hiše. Na seznamu naj bi bili nekdanji šef kabineta Reince Priebus, nekdanji tiskovni predstavnik Sean Spicer, sedanja direktorica komunikacij Hope Hicks in drugi.

Preiskovalce zanimajo podrobnosti okrog sporočila za javnost, ki ga je Bela hiša domnevno po Trumpovem nareku izdala ob izbruhu novice o srečanju Trumpa mlajšega z rusko pravnico. Spicer si je po poročanju ameriških medijev že najel odvetnika.

Trump se je Lavrovu hvalil, da je odpustil direktorja FBI

Muellerjevi preiskovalci se zanimajo tudi za dokumente in pričevanja okrog odpustitve nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost pri Trumpu generala Michaela Flynna, ki je moral oditi zaradi laganja o stikih z Rusi pred volitvami in okrog odpustitve direktorja FBI Jamesa Comeyja.

Sergej Lavrov je maja obiskal Belo hišo, takrat pa se mu je Trump pohvalil, da je odpustil direktorja FBI. | Foto: Reuters Sergej Lavrov je maja obiskal Belo hišo, takrat pa se mu je Trump pohvalil, da je odpustil direktorja FBI. Foto: Reuters Ob tem jih zanimajo Trumpove izjave ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu v Beli hiši, ko se je hvalil, da je odpustil Comeyja in zmanjšal pritisk preiskave ruske afere. S tem ga je sicer le povečal, saj je namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein imenoval posebnega tožilca Muellerja in mu dal pooblastila, da preišče rusko afero "in vse, na kar bo med preiskavo naletel", torej tudi morebitna povsem nepovezana kazniva dejanja.

Senatorji obeh strank so Trumpa že posvarili, naj si ne drzne odpustiti Muellerja, in celo pripravljajo zakon, ki bi ga zaščitil.

Senatni republikanci opustili nov poskus rušitve obamacare

Vodstvo senatnih republikancev je v torek pred novinarji priznalo, da ni dovolj glasov za potrditev zadnjega poskusa odprave zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame, imenovane obamacare, zato o predlogu republikancev Lindseyja Grahama in Billa Cassidyja sploh ne bodo glasovali.

Republikanska senatorja Lindsey Graham (levo) in Bill Cassidy (desno) nista zbrala dovolj podpore za svoj poskus rušitve obamacare. | Foto: Reuters Republikanska senatorja Lindsey Graham (levo) in Bill Cassidy (desno) nista zbrala dovolj podpore za svoj poskus rušitve obamacare. Foto: Reuters

Poraz na glasovanju je bil jasen v ponedeljek, ko se je proti predlogu kot tretja republikanka izrekla senatorka Susan Collins iz države Maine. Pred tem sta jasen "ne" izrekla John McCain iz Arizone in Rand Paul iz Kentuckyja. Vodja senatne večine Mitch McConnell prav tako iz Kentuckyja si je lahko privoščil izgubo le dveh svojih senatorjev, saj so demokrati ohranili trdno opozicijsko fronto.

Republikanci bodo zdaj nekaj časa dali mir s poskusi odprave obamacare, v katero se zaganjajo že sedem let, Donald Trump pa je lani med predsedniško kampanjo obljubljal, da bo po zmagi obamacare ukinil prvi dan na oblasti. Trump je lobiral tudi za ta zdaj že četrti poskus v senatu od julija, vendar ni šlo.

 

Vrhovni general proti izganjanju transseksualcev iz vojske

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general marincev Joe Dunford je v torek pred senatnim odborom za oborožene sile izrazil mnenje, da transseksualcev, ki že služijo, ne bi smeli izganjati iz vojske. Predsednik Trump je odločitev o tem prepustil vojski.

General marincev Joseph F. Dunford Jr. meni, da transseksualcev, ki že služijo, ne bi smeli izganjati iz vojske. | Foto: Guliverimage/Getty Images General marincev Joseph F. Dunford Jr. meni, da transseksualcev, ki že služijo, ne bi smeli izganjati iz vojske. Foto: Guliverimage/Getty Images

Trump se je julija nenadoma domislil, da transseksualci ne bi smeli služiti v vojski, vendar potem dal mir še do avgusta, ko je podpisal ukaz, da jih v vojsko ne smejo več sprejemati, o usodi tistih, ki že služijo, pa naj se odločijo generali na čelu z obrambnim ministrom Jamesom Mattisom.

Trumpov ukaz po mnenju zagovornikov človekovih pravic predstavlja jasno diskriminacijo in se že premika po sodiščih, na koncu pa bo verjetno moralo svoje povedati konservativno vrhovno sodišče ZDA, ki je sicer dovolilo poroke med homoseksualci in ni preprečilo odločitve Baracka Obame, da lahko homoseksualci odkrito služijo v oboroženih silah.

 

Razočaral republikance in razveselil demokrate

Predsednik odbora za mednarodne odnose ameriškega senata republikanec Bob Corker iz Tennesseeja je v torek napovedal, da se novembra prihodnje leto ne bo potegoval za svoj tretji šestletni mandat. Napoved je neprijetno presenetila republikance in obratno demokrate.

Bob Corker odhaja. | Foto: Reuters Bob Corker odhaja. Foto: Reuters

Demokrati so dobili upanje, da morda lahko osvojijo senatni sedež iz Tennesseeja, še posebej, če bodo republikanci izbrali za kandidata koga po okusu nekdanjega političnega stratega Bele hiše Steva Bannona, ki izvaja konservativno revolucijo z ali brez predsednika Trumpa.

Eden od razlogov za upokojitev konservativnega Corkerja je tudi ta, da mu je Bannon našel protikandidata za republikansko senatno nominacijo v Tennesseeju, ki je še bolj na desni kot Corker.

Ne spreglejte