Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2024,
16.26

Osveženo pred

3 ure, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Ukrajina Rusija

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 16.26

3 ure, 43 minut

Rusija znova obstreljuje Odeso, v novih napadih umrle tri osebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,88
Odesa, Ukrajina, Rusija, eksplozija | Pristaniško mesto Odesa je tako rekoč od začetka ruske invazije Ukrajine redna tarča obstreljevanja. Na fotografiji dim, ki se je iz pristanišča v Odesi vil po ruskem raketnem napadu 19. aprila letos.  | Foto Guliverimage

Pristaniško mesto Odesa je tako rekoč od začetka ruske invazije Ukrajine redna tarča obstreljevanja. Na fotografiji dim, ki se je iz pristanišča v Odesi vil po ruskem raketnem napadu 19. aprila letos.

Foto: Guliverimage

V ruskem raketiranju in obstreljevanju z brezpilotniki v regijah Herson in Odesa so umrli trije ljudje, osem je bilo ranjenih. Ruske sile so na jugu Ukrajine znova zavzele vas Levadne, potem ko je Kijevu v lanski poletni protiofenzivi uspelo prevzeti nadzor nad njo.

V regiji Herson sta med napadom z brezpilotnikom umrli ženski v avtomobilu, medtem ko je rusko obstreljevanje pristaniškega mesta Odesa terjalo eno smrtno žrtev in osem ranjenih ljudi, so sporočile lokalne oblasti.

Trenutek, ko je Odeso zadela balistična raketa:

V napadu v Odesi sta bili ob tem poškodovani civilni ladji, vključno s tovorno ladjo, ki je plula pod zastavo Palava in je bila napadena že drugič v dveh tednih, je na omrežju Telegram sporočil namestnik vodje predsedniškega urada Oleksij Kuleba. Dodal je, da je napad poškodoval pristaniško infrastrukturo, tudi skladišče žita.

Ruski raketometi
Novice Ruski vojaški blogerji svarijo: To je smrtna past za ruske vojake

"Rusi zlasti pred zimo poskušajo oslabiti ukrajinsko gospodarstvo in hkrati ogroziti svetovno prehransko varnost," je danes na spletnem srečanju z evropskimi kolegi povedal ukrajinski zunanji minister Andrij Sibiga.

Rusi zavzeli novo vas

Ruske sile so danes po lastnih navedbah znova osvojile vas Levadne na južni fronti, eno od sedmih vasi, ki jih je ukrajinski vojski junija lani med večinoma neuspešno protiofenzivo na tem območju uspelo ponovno pridobiti.

Ruske sile že več mesecev zlagoma napredujejo tudi na vzhodu Ukrajine in uveljavljajo premoč nad manj oboroženo in manj številno ukrajinsko vojsko. Na tisoče ukrajinskih civilistov je v zadnjih mesecih zato prebegnilo z območij ob frontni črti.

Tako je tudi v regiji Doneck, potem ko so lokalne oblasti iz ukrajinskega logističnega vozlišča Pokrovsk ob približevanju ruskih sil pospešile evakuacijo prebivalcev.

Ne spreglejte