SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusija: Nemiri v Ukrajini ogrožajo mir po vsej Evropi

4

termometer

 | Foto:
Rusko zunanje ministrstvo je v posebnem poročilu opozorilo, da nemiri v Ukrajini ogrožajo mir po vsej Evropi, in obenem ostro obsodilo dejanja ukrajinskih skrajnih nacionalistov.

Mednarodne organizacije je obenem pozvalo, da objektivno raziščejo vse kršitve človekovih pravic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Skupni napori ukrajinskega prebivalstva in mednarodne skupnosti morajo, kakor hitro je mogoče, obroditi sadove ter končati rasizem, ksenofobijo, etnično nestrpnost in poveličevanje nacizma," je zapisano v poročilu ministrstva, ki je zajelo stanje v Ukrajini od novembra lani do konca letošnjega marca.

"Alternativo spremljajo izjemno destruktivne posledice za evropski mir, stabilnost in demokratični razvoj," je med drugim zapisano v poročilu ruskega zunanjega ministrstva. Ta vsebuje tudi seznam dejanj med novembrom lani in koncem marca letos, pri katerih gre po njihovem prepričanju za primere mučenja in nehumanega ravnanja.

Protesti, ki so izbruhnili, potem ko so ukrajinske oblasti novembra lani zavrnile podpis pridružitvenega sporazuma z EU, so prerasli v krvav upor. Ta je februarja vodil v odstavitev takratnega predsednika Viktorja Janukoviča ter načel odnose med Moskvo in Zahodom. Marca si je Rusija po referendumu priključila ukrajinski polotok Krim, od takrat pa se nasilje širi še na rusko govoreča vzhod in jug Ukrajine.

EU podpira nove oblasti v Kijevu. Za 13. maj je v Bruslju napovedano srečanje začasnega ukrajinskega premierja Arsenija Jacenjuka s predstavniki osemindvajseterice, na katerem bodo proučili nadaljnjo podporo Ukrajini. Komisija je namreč odločena pomagati Ukrajini in ji zagotoviti, da bo imela vso potrebno podporo, ki jo potrebuje, da bo izpeljala politične in ekonomske reforme, nujne za državo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin