Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 9. 2014,
19.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija Ukrajina zakon

Sreda, 17. 9. 2014, 19.36

7 let, 12 mesecev

Rusija in EU pohvalili zakon o posebnem statusu vzhoda Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rusija in EU sta pohvalili Kijev, da je v torek sprejel zakon, ki vzhodnemu delu Ukrajine podeljuje poseben status, proruskim separatistom pa amnestijo. Gre za pomemben korak v pravo smer.

Na ruskem zunanjem ministrstvu so ob pohvali izrazili tudi pričakovanje, da bo proruski vzhod Ukrajine razvil tesnejše čezmejno sodelovanje z Rusijo.

Zakon o posebnem statusu je del mirovnega dogovora 5. septembra Kot menijo v Moskvi, zakon, ki ga je v torek potrdil ukrajinski parlament, "ustreza duhu dogovorov, ki so bili 17. aprila sklenjeni v Ženevi med Rusijo, Ukrajino, ZDA in Evropsko unijo in v Berlinu 2. julija". "Pričakujemo, da bodo vsa določila zakona uresničena odgovorno," so še zapisali v izjavi za javnost.

Zakon o posebnem statusu je del mirovnega dogovora iz 5. septembra, ko se je Kijev s proruskimi separatisti po petih mesecih krvavih spopadov v Minsku dogovoril za prekinitev ognja. V Moskvi so navdušeni predvsem nad določbami zakona, "ki bodo varovale pravice do samostojne uporabe jezika" prebivalcev regij Doneck in Lugansk.

Izrazili so tudi pričakovanje, da bosta obe regiji razvili "čezmejno sodelovanje, ki bo poglobilo dobrososedske vezi z ruskimi ozemlji". "Vse to postavlja temelje za zagon temeljitega procesa prenove ustave v Ukrajini, vključno z začetkom dialoga, ki naj bi prinesel narodno spravo", so še zapisali v ruskem zunanjem ministrstvu.

Tudi Rusija in separatisti naj izpolnijo obveznosti iz dogovora V Bruslju pa so poudarili, da gre za pomemben korak na poti do mirne rešitve ukrajinske krize.

"Naše stališče je, da je Ukrajina izpolnila dogovor iz Minska," je dejala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice Catherine Ashton Maja Kocijančič.

Bruselj sicer tudi od Rusije in separatistov pričakuje, da bodo izpolnili obveznosti iz dogovora iz Minska. Te še posebej zadevajo "umik nezakonitih oboroženih skupin, vojaške opreme, borcev in plačancev iz Ukrajine, pa tudi nadzor nad rusko-ukrajinsko mejo, ki ga bo izvajala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi".

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so se na zakon, ki ga je sprejel ukrajinski parlament, odzvali zadržano in napovedali, da se ne bodo prenehali bojevati za neodvisnost od Kijeva.

Ne spreglejte