Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2013,
9.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija sojenje

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 9.42

7 let, 12 mesecev

Rusija bo posmrtno sodila Magnitskemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruski odvetnik Sergej Magnitski, ki je odkril veliko goljufijo v Rusiji in bil zaradi tega zaprt, je v zaporu umrl, kljub temu pa se je Rusija odločila za sojenje proti njemu.

Sergej Magnitski je leta 2008 pristal v moskovskem zaporu, potem ko je poskušal razkrinkati goljufijo ruskih davčnih uradnikov, vendar je bil nato sam obtožen za to goljufijo. Leto dni pozneje je umrl. Najprej so ruske oblasti razkrile, da zaradi raztrgane trebušne membrane, nato pa navedle srčni infarkt.

Prvi takšen primer v sovjetski in ruski zgodovini Ruske oblasti so se odločile za sojenje proti Magnitskemu, čeprav je ta že pred tremi leti umrl. Po poročanju BBC-ja naj bi prvič v sovjetski ali ruski zgodovini sodili nekomu posmrtno.

Zaradi sumljivih okoliščin smrti so ruske oblasti sicer uvedle preiskavo proti zdravniku, ki je zdravil Magnitskega v zaporu, vendar ga je rusko sodišče oprostilo. Ruski predsedniški odbor za človekove pravice je razsodil, da je bil Magnitski pred smrtjo hudo pretepen, kljub temu pa so mu odrekli zdravstveno oskrbo.

Ko je o goljufiji poročal oblastem, se je znašel v zaporu Magnitski je predstavljal podjetje Hermitage Capital Management s sedežem v Londonu in odkril mrežo korupcije, v katero so bili vpleteni ruski davčni uradniki, ki so ukradli več kot 150 milijonov evrov. Ko je svoje odkritje posredoval oblastem, so ga priprli zaradi suma izogibanja davkom. Direktor podjetja Bill Bowder, po rodnosti Američan, si je nato prizadeval, da bi ZDA pritisnile na Rusijo v primeru Magnitskega, piše BBC.

Primer ruskega odvetnika Sergeja Magnitskega je trn v peti ameriško-ruskih odnosov, saj so ZDA po njegovi smrti Rusijo obtožile zlorab v zaporu in korupcije, konec preteklega leta pa celo uveljavile zakon Magnitskega, ki kaznuje ruske uradnike, odgovorne za kršenje človekovih pravic. Tako je nekaterim ruskim uradnikom prepovedan vstop v ZDA ali uporaba njihovega bančnega sistema.

Rusija se je na zakon Magnitskega odzvala tako, da je ruski predsednik podpisal zakon, po katerem je Američanom prepovedana posvojitev ruskih sirot.

Ne spreglejte