Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2024,
14.53

Osveženo pred

4 dni, 16 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,11

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Četrtek, 11. 7. 2024, 14.53

4 dni, 16 ur

Rusi zavzeli vas. Ukrajinci poslali dron nad Moskvo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,11
ukrajina | Ukrajinska vojska je ponoči po več tednih znova poslala brezpilotnik proti Moskvi, je sporočil tamkajšnji župan Sergej Sobjanin. Dejal je, da se je incident končal brez resnih posledic, ukrajinski dron naj bi sestrelili v bližini mesteca Stupino južno od ruske prestolnice. (Fotografija je simbolična.) | Foto Ukrajinsko zunanje ministrstvo

Ukrajinska vojska je ponoči po več tednih znova poslala brezpilotnik proti Moskvi, je sporočil tamkajšnji župan Sergej Sobjanin. Dejal je, da se je incident končal brez resnih posledic, ukrajinski dron naj bi sestrelili v bližini mesteca Stupino južno od ruske prestolnice. (Fotografija je simbolična.)

Foto: Ukrajinsko zunanje ministrstvo

Ruska vojska je zavzela še eno vas v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajinska zračna obramba je medtem ponoči po vsej državi odbila več ruskih zračnih napadov. Tarča ukrajinskega napada z brezpilotniki je bila po daljšem času tudi Moskva.

Ruska vojska je zavzela vas Voshod v regiji Doneck približno 30 kilometrov severno od istoimenske prestolnice regije na vzhodu Ukrajine, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi.

Po navedbah oblasti v Kijevu najhujši spopadi na celotni frontni črti v Ukrajini potekajo v regiji Doneck, medtem ko ruska vojska še vedno postopoma napreduje.

Velike izgube na obeh straneh

Tako Moskva kot Kijev poročata o velikih izgubah na obeh straneh, v Ukrajini pa ob tem upajo, da bodo sveže zaloge orožja in streliva z Zahoda pomagale njihovim oboroženim silam, ki imajo premalo vojakov, da bi se uprle ruskemu pritisku.

Ukrajinska zračna obramba je sicer ponoči odbila ruske napade z droni in raketami nad regijami Mikolajiv, Hmelnicki, Lviv, Sumi in Ivano-Frankivsk, je za ukrajinski portal Ukrinform povedal poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk.

Spet napad na Moskvo

Ukrajinska vojska je medtem ponoči po več tednih znova poslala brezpilotnik proti Moskvi, je sporočil tamkajšnji župan Sergej Sobjanin. Dejal je, da se je incident končal brez resnih posledic, ukrajinski dron naj bi sestrelili v bližini mesteca Stupino južno od ruske prestolnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tarča napadov so bile tudi druge ruske regije, med njimi Belgorod na meji z Ukrajino. Regionalne oblasti so sporočile, da je v neki vasi blizu rusko-ukrajinske meje umrl moški, ko je dron zadel njegov avtomobil. V obmejnem mestu Šebekino je bilo po besedah guvernerja Vjačeslava Gladkova ranjenih še sedem ljudi.

Viktor Orban
Novice Orban zaradi obiska v Moskvi tarča kritik in očitkov o morebitni kršitvi pogodbe EU
Kitajske vojakinje
Novice Peking: Nato naj preneha napihovati kitajsko grožnjo
Ukrajinski vojaki obstreljujejo ruske položaje
Novice Vrh Nata z zavezo k okrepitvi zmogljivosti obrambne industrije
Jens Stoltenberg
Novice Stoltenberg: To bo zgodovinski vrh zveze Nato
Ne spreglejte