Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
11.28

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Natisni članek

ZDA Krim Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 11.28

3 mesece

Rusi za napad Ukrajincev obtožili Američane: Zagotovo bo dobil odgovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,48
ukrajina | Po trditvah Kremlja je bilo pretekli konec tedna v ruskih napadih na civilne tarče ranjenih 12 ljudi, življenje pa je izgubil dvomesečni dojenček. | Foto Ukrajinsko zunanje ministrstvo

Po trditvah Kremlja je bilo pretekli konec tedna v ruskih napadih na civilne tarče ranjenih 12 ljudi, življenje pa je izgubil dvomesečni dojenček.

Foto: Ukrajinsko zunanje ministrstvo

Medtem ko so ruske sile ves konec tedna bombardirale civilne tarče po Ukrajini, so ukrajinske sile z ameriškimi raketami napadle vojaške tarče na okupiranem Krimu. Ukrajinski napad so ruske sile relativno uspešno obranile, vendar za ceno civilistov. Ena zmed ukrajinskih raket je namreč eksplodirala nad obljudeno plažo, umrle naj bi štiri osebe. Uradni Kremelj je za incident neposredno obtožil ZDA, ki so Ukrajincem dostavile rakete.

Ukrajinska energetska infrastruktura predvsem v okolici mesta Harkov je bila ves konec tedna tarča napadov ruskih sil. Napadi na civilne tarče so po poročanju Deutsche Welle zahtevali vsaj eno smrtno žrtev – ruski agresor je ubil dvomesečna dojenčka. Več deset je bilo ranjenih. Zaradi uničenja energetske infrastrukture bo imel velik del Ukrajine vsaj danes težave z oskrbo z električno energijo.

V odgovor na ruske napade so ukrajinske sile na različne načine poizkušale napasti ruske vojaške cilje, od koder je ruska vojska bombardirala civilne tarče po Ukrajini. Tako so Ukrajinci napadli tudi cilje na okupiranem Krimu, nad katere so med drugim poslali pet raket ameriške izdelave, imenovanih ATACMS.

Ruska protizračna obramba je uspešno ustavila vse rakete, vendar je ena eksplodirala nad plažo v mestu Sevastopol. Po trditvah ruskih oblasti je življenje izgubilo šest ljudi – med njimi naj bi bila dva otroka – več kot sto naj bi bilo ranjenih.

Kremelj je za napad obtožil neposredno ZDA, ki so Ukrajincem v boju proti okupatorju pomagale z orožjem. Iz ruskega obrambnega ministrstva so tako po poročanju Deutsche Welle sporočili, da bo ta napad zagotovo dobil odgovor.

Jevgenij Prigožin
Mnenja Obletnica spodletelega Wagnerjevega puča: kremeljske lekcije
Aleksandar Vučić
Novice Iz Srbije prek tretjih držav v Ukrajino za 800 milijonov evrov orožja
Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica republike v Kijev na podpis varnostnega sporazuma z Ukrajino
Ne spreglejte