Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
4. 12. 2014,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

delfini vojska ZDA Rusija

Četrtek, 4. 12. 2014, 15.53

8 let

Rusi na Krimu urijo morilske delfine

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delfine imamo za prijazna bitja, ki ne bi nikomur storila nič žalega. Toda nekatere vojske jih urijo za bojne naloge. Tudi za smrtonosne naloge, kot je uničevanje sovražnih potapljačev.

Ruska mornarica je na Krimu, v pristanišču Sevastopol, kjer je zasidrana ruska črnomorska flota, začela urjenje desetih delfinov za bojne naloge. Gre za nadaljevanje urjenja t. i. bojnih delfinov, ki ga je od leta 2012 na tem polotoku izvajala Ukrajina, piše ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Delfini kot uničevalci potapljačev Bojne delfine lahko uporabijo za manj krvave bojne naloge, kot je iskanje podvodnih orožij, na primer podvodnih min, pa tudi za bolj krvave in morilske naloge. Na delfine lahko pritrdijo nože ali strelno orožje, s katerim lahko ti morski sesalci napadajo sovražne ladje in sovražne potapljače.

Za zdaj ruska mornarica deset delfinov trenira le za iskalne naloge. V globini več kot 60 metrov morajo najti vojaško tehniko. Pri eni od teh vaj je nek delfin res našel predmet, ki je bil podoben mini.

Toda urjenje delfinov za bojne naloge ni ukrajinska ali ruska iznajdba. Kot piše nemški tednik Focus, ki povzema spletno stran Društva za reševanje delfinov (Gesselsellschaft zur Rettung der Delphine e.V.), ima bojne delfine tudi ameriške vojska.

Ameriški bojni delfini Ta jih je uporabila leta 2003 v iraški vojni za odkrivanje podvodnih min, pa tudi v prvi zalivski vojni leta 1991. Ameriška vojna mornarica bojne delfine trenira v San Diegu v Kaliforniji, in sicer od leta 1959.

Prvič so jih za bojne naloge uporabili v času vietnamske vojne v zalivu Cam Ranh. Delfini, oboroženi s posebnim orožjem, ki je bilo pritrjeno na njihovih nosovih, naj bi v tem zalivu pobijali sovražne potapljače. Ameriška vojska za iskanje min poleg delfinov uporablja tudi morske leve.

Sovjetski in indijski bojni delfini Tudi nekdanja Sovjetska zveza je urila bojne delfine, a so po razpadu države naslednice večino od sovjetskih 120 delfinov prodale. Poleg ameriške, ruske in ukrajinske mornarice ima bojne delfine tudi Indija. Indijski bojni delfini so izurjeni, da na sovražno ladjo pritrdijo mino.

Uporabi delfinov v bojne namene vneto nasprotujejo zagovorniki pravic živali, ki opozarjajo, da številni delfini ne preživijo urjenja za bojne naloge.

Ne spreglejte