SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rus skočil 7220 metrov z Mt. Everesta (VIDEO)

4

termometer

Mount Everest je zadnje dni v središču pozornosti; minilo je 60 let od prvega vzpona na vrh, pri 80 letih ga je osvojil najstarejši človek, Rus Valerij Rozov pa je z gore opravil najvišji base skok.

Od prvega vzpona na vrh sveta 29. maja leta 1953, ko sta goro osvojila Novozelandec Edmund Hillary in nepalski šerpa Tenzing Norgay, je Mt. Everest privabil nekatere najbolj ekstremne športnike. Nekateri so z vrha gore odsmučali, deskali, se spustili s padalom, še nihče pa ni opravil t. i. base skoka – do zdaj. V začetku maja je ekstremni ruski športnik Valerij Rozov skočil s 7220 metrov visoke severne stene Mt. Everesta in tako opravil najvišji base skok na svetu.

"Šele ko sem se vrnil domov, sem videl, kako težko je bilo zame fizično in psihično," je povedal 48-letni Rus po podvigu. Rozov je potreboval štiri dni, da se je povzpel na vrh stene na kitajski strani gore. Ob natanko pol tretji uri popoldan po tamkajšnjem času se je 5. maja pri minus 18 stopinjah Celzija pognal v globino. Zaradi redkega zraka je potreboval več časa kot običajno, da je iz prostega pada prešel v letenje. Polet je pri hitrosti okoli 200 kilometrov na uro trajal manj kot minuto, priprave nanj pa dve leti. Posebno pozornost so namenili pripravi obleke, v kateri je Rozov skočil.

Rozov je sicer vajen nevarnih skokov, opravil jih je že več kot deset tisoč. Med najbolj spektakularnimi so gotovo skok v aktivni vulkan leta 2009 na Kamčatki, skok z Ulvetanna na Antarkitiki leto pozneje in 6420-metrski skok s 6543 metrov visokega Shivlinga v Himalaji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin