Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
13.21

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

aids HIV

Sreda, 18. 7. 2018, 13.21

5 let, 9 mesecev

Rekordno število okuženih z virusom HIV ima dostop do terapije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Aids. HIV. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Skoraj trije od petih ljudi na svetu, ki so okuženi z virusom HIV, oziroma kar 21,7 milijona od skupno 36,9 milijona ljudi, se je lani zdravilo z antiretrovirusno terapijo, je danes sporočil Unaids. Izpostavili so, da gre za doslej največji delež dostopa do te terapije od izbruha aidsa sredi 80. let prejšnjega stoletja.

Gre za preventivne terapije z antiretrovirusnimi zdravili, s katerimi preprečujejo razvoj aidsa in s tem rešujejo življenja. Unaids, program ZN za boj proti HIV in aidsu, kljub temu napredku v letnem poročilu opozarja na pomanjkanje denarja. "Na leto primanjkuje sedem milijard ameriških dolarjev (šest milijard evrov), da bi lahko ohranili rezultate,"  je opozoril izvršni direktor programa Michel Sidibe.

Če ne bo dovolj denarja, se bo povečalo število umrlih

Bojijo se namreč, da bi zmanjšanje mednarodnih sredstev privedlo do zmanjšanja sredstev za boj proti HIV in aidsu v prizadetih državah, saj je kar 44 držav 75-odstotno odvisno od mednarodnih sredstev. Če ne bodo imeli dovolj denarja, grozi ponovni zagon epidemije in več smrti zaradi aidsa, je opozoril.

Poročilo kaže, da je lani z virusom HIV na svetu živelo 36,9 milijona ljudi. Leta 2016 jih je bilo 36,3 milijona. Za posledicami aidsa je lani umrlo 940 tisoč ljudi, leta 2016 pa 50 tisoč več, kaže poročilo, ki so ga objavili pred mednarodno konferenco o aidsu, ki bo od 23. do 27. julija potekala v Amsterdamu.

Na vrhuncu epidemije leta 2005 je na svetu zaradi aidsa umrlo kar 1,9 milijona ljudi, samo dva milijona od skupno 30 milijonov, okuženih z virusom HIV, pa je imelo dostop do antiretrovirusne terapije. Lani se je z virusom okužilo 1,8 milijona ljudi, kar je enako kot v zadnjih letih.

Skrb vzbujajoče stanje je tudi v Rusiji

Še vedno obstajajo velikanske razlike glede dostopnosti zdravil po svetu. V zahodni in osrednji Afriki ima dostop do antiretrovirusne terapije samo 40 odstotkov okuženih s HIV. Pri tem so še posebej skrb vzbujajoče razmere v Nigeriji, kjer so zabeležili skoraj polovico novih okužb v regiji.

Martin Shkreli
Novice Moža, ki je zdravilo za aids podražil 50-krat, obsodili na sedem let zapora

Skrb vzbujajoče so tudi razmere v Rusiji, kjer grozi razširitev epidemije aidsa. Potem ko je bil aids sprva osredotočen na ljudi, ki si vbrizgavajo mamila, se zdaj vse bolj širi med preostale prebivalce, je pojasnil Sidibe. Pri tem je kot glavnega krivca izpostavil kaznovalno politiko v državi, saj uživalce mamil sili v skrivanje, pri tem pa okužijo svoje partnerje.

Mitja Ćosić
Trendi Mitja Ćosić: Dokler bo aids in HIV spremljala stigma, bo obstajala tudi epidemija

Izpostavil je še nezadosten boj proti aidsu med otroki. Od leta 2010 so sicer preprečili 1,4 milijona novih okužb med otroki, a zadostnega napredka niso dosegli. Še vedno namreč več kot 50 odstotkov otrok, ki so okuženi z virusom HIV, nima dostopa do terapije. Lani se jih je s HIV okužilo 180 tisoč, umrlo pa 110 tisoč. "To je nedopustno," je še izpostavil Sidibe.

Ne spreglejte