Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 6. 2020,
11.32

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

Natisni članek

Italija raziskava Koronavirus COVID-19

Petek, 19. 6. 2020, 11.32

3 leta, 10 mesecev

Raziskava: koronavirus v Italiji prisoten že decembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45
koronavirus Italija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Novi koronavirus je bil v najmanj dveh večjih mestih na severu Italije prisoten že decembra lani, več kot dva meseca pred prvim potrjenim primerom okužbe v državi, kaže raziskava odpadnih voda italijanskega nacionalnega inštituta za zdravje ISS. Rezultati raziskave bodo pomagali bolje razumeti začetek kroženja virusa v Italiji, so po poročanju STA dodali pri ISS.

14:27

Iran: že 200 tisoč okužb

  • 14:27

    Iran: že 200 tisoč okužb

    Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Iranu preseglo 200.000. V zadnjih 24 urah so potrdili 2615 novih primerov, skupaj pa 200.262. Za covidom-19 je umrlo še 120 ljudi, vse skupaj 9392. So pa nacionalne oblasti provincam predale pooblastila, ki jim omogočajo ponovno uvedbo omejitev za zajezitev virusa.

    Iran, ki je najbolj prizadeta bližnjevzhodna država v pandemiji covida-19, ni nikoli uvedel karantene, je pa zaprl šole in prepovedal javne dogodke. Omejili so tudi gibanje ljudi med posameznimi provincami. Ukrepe so v Iranu začeli sproščati aprila.

    Najnižje število okužb so v Iranu zabeležili v začetku maja, nato se je število novih primerov znova začelo povečevati. Nova pooblastila so provincam omogočila ponovno uvedbo strožjih ukrepov za zajezitev virusa. (STA)

Raziskovalci so odkrili genetske sledi virusa sars-cov-2 v vzorcih odpadne vode v Milanu in Torinu ob koncu lanskega leta, januarja pa še v Bologni, povzema poročilo ISS francoska tiskovna agencija AFP.

V raziskavi so preučili 40 vzorcev odpadnih voda od lanskega oktobra do februarja. Rezultate raziskave o prisotnosti virusa v decembru in januarju so potrdili v dveh različnih laboratorijih z dvema različnima metodama. Vzorci pred decembrom so bili vsi negativni, piše STA.

Prvo okužbo potrdili februarja

V Italiji so prvo okužbo z novim koronavirusom sicer potrdili šele v sredini februarja v mestu Codogno jugovzhodno od Milana. Pred primerom v Codognu so sicer v Italiji zaradi koronavirusa obravnavali še kitajska turista.

Z novimi odkritji pa bodo lažje razumeli kroženje virusa v Italiji. V okviru raziskave so še potrdili, da se lahko odpadne vode uporabi kot orodje zgodnjega zaznavanja virusa v populaciji. Veliko primerov okužb namreč ni potrjenih, saj imajo številni blage simptome ali pa jih nimajo, piše STA.

Italija prva evropska država, ki jo je prizadel koronavirus

Italija je bila prva evropska država, ki jo je prizadel novi koronavirus in prva, ki je dala v karanteno celotno državo. Vlada je sprva zaprla območje okoli Codogna 21. februarja, sledila so druga mesta v deželah Lombardija in Benečija, v začetku marca pa je morala v karanteno cela država. V Italiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo več kot 34.500 ljudi.

Na Švedskem koronavirus že novembra?

Da je bil koronavirus verjetno prisoten že pred izbruhom v Evropi konec februarja so potrdile tudi nekatere druge države. Švedska agencija za javno zdravje je v maju sporočila, da so se posamezni primeri novega koronavirusa na Švedskem morda pojavili že novembra lani. Ugotovitve morajo še potrditi. Podobne domneve imajo tudi strokovnjaki v Franciji, ko so ponovno preučili nekatere primere respiratornih obolenj pred izbruhom koronavirusa, še piše STA.

Preberite še:

Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice Tokrat dobre novice: le dve novi okužbi #video
mejni prehod
Novice Tudi Slovenci, ki potujejo iz BiH, s Kosova ali iz Srbije, bodo morali v karanteno
Ne spreglejte