SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Putin za nemire v Siriji krivi Al Asada

4

termometer

Ruski predsednik Vladimir Putin je priznal, da je za nemire v Siriji odgovoren njegov zaveznik Bašar Al Asad, a kljub temu še vedno nasprotuje zahodni intervenciji.

Vladimir Putin je na televizijski postaji Russia Today dejal, da je v Siriji prevladovala naklonjenost spremembam in da bi sirska vlada to morala začutiti in uvesti temu primerne reforme. "Če bi to storila pravočasno, tega, kar se danes dogaja v Siriji, ne bi bilo."

Sirski zaveznik Putin je sicer v preteklosti večkrat namignil, da delno odstopa od podpore Bašarju Al Asadu, zaradi česar so številni predvidevali, da bo sirskega predsednika prepričal k odstopu, a trenutno se zdi, da ga Rusija vendarle podpira, vsaj v okviru predlagane mirovne konference.

Verjetnost, da bodo mirovno konferenco tudi izpeljali, s časom sicer upada, saj je Al Asadov režim vojaško napredoval, zahodni zavezniki pa razmišljajo, da bi opoziciji dobavljali orožje. O tem od ponedeljka razpravljata tudi britanski zunanji minister William Hague in njegov ameriški kolega John Kerry.

Putin sicer vztraja, da tovrstna intervencija ne bi bila učinkovita: "Nekateri mislijo, da se bodo razmere umirile, če se bo vsa regija strinjala s tujimi idejami demokracije, a to seveda ni res."

Po prevzemu nadzora nad zahodnim mestom Kusair je Al Asadov režim skupaj z zavezniki libanonske šiitske organizacije Hezbolah utrdil svojo pozicijo okoli Alepa, kjer je ponovno izbruhnilo nasilje. Al Asadov režim pa na lastnem ozemlju ne more zagotoviti varnosti, o čemer priča nedavni samomorilski napad v središču Damaska, v katerem je umrlo 14 ljudi, 30 pa je bilo ranjenih. Napad se je zgodil v času obiska delegacije Evropskega parlamenta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin