Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

1

Natisni članek

ZDA napad Sirija Donald Trump Vladimir Putin

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 13.16

6 let, 6 mesecev

Putin: Trump, pokaži dokaze!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

1

vladimir putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vladimir Putin je ameriškega predsednika Donalda Trumpa označil za priklenjenega medveda, ki so mu neokonservativci in vzporedna država populili zobe in kremplje. Po Putinovem mnenju bo nova svetovna ureditev Trumpa kmalu spremenila v plišastega medvedka.

Ruski predsednik Putin je izrazil obžalovanje, ker so Trumpa pretentali z novo kampanjo v Siriji. Opozoril je, da bo nova svetovna ureditev dobila tisto, kar si želi – novo svetovno vojno.

Dotaknil se je tudi trditev o napadu s kemičnim orožjem, ki se je zgodil prejšnji teden v Siriji. Dejal je, da je jasno, da so trditve, ki za napad obtožujejo sirske oblasti, lažne.

Po njegovem mnenju je bil napad provokacija v imenu tistih, ki si želijo v vojno potegniti tudi druge države, predvsem ZDA.

V kemičnem napadu na mesto Kan Šejkun v Siriji, ki se je zgodil 4. aprila, je umrlo 72 ljudi, ranjenih je bilo najmanj 160. Aktivisti in mednarodne organizacije so za krivca takoj obsodile Sirijo, a je ta obtožbe zanikala.

Že večkrat smo bili priča temu, da so sirske sile v svoji državi uporabile kemično orožje. Po torkovem napadu je Komisija ZN za preiskave v Siriji napovedala, da bo kemični napad natančno preiskala in našla odgovorne.

Pozval ZDA, naj pokažejo dokumente

Vladimir Putin je bil do ZDA strog: "Amerika neprestano govori, da ima dokaze, da je za napad s kemičnim orožjem kriva Sirija. Naj jih torej pokažejo!"

Opozoril je, da je skrivanje tako pomembnih dokumentov nespoštljivo do preostalih držav.

ZDA Rusiji: Zakaj podpirate režim, ki pobija lastne ljudi?

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Herbert Raymond McMaster je v nedeljo na televiziji Fox Rusijo pozval, naj znova presodi svojo podporo Asadovemu režimu in se vpraša, zakaj pravzaprav podpira režim, ki množično pobija tudi lastno prebivalstvo. 

Za televizijo ABC je McMaster poudaril, da se je odnos predsednika ZDA Donalda Trumpa do Asadovega režima zelo spremenil po torkovem kemičnem napadu. Po njegovih besedah je Amerika pripravljena na dodatne vojaške napade, saj imajo dvojni cilj – poraz Islamske države (IS) in spremembo režima, kar pa nameravajo doseči v sodelovanju z mednarodno skupnostjo.

Zaveznici Asadovega režima Rusija in Iran sta pozneje v nedeljo skupaj sporočili, da bosta odgovorili na vsako novo podobno agresijo proti Siriji s silo. 

Bela hiša je po raketnem napadu sicer dobila podporo evropskih in drugih zaveznic, a dodala, da se zaveda zmogljivosti Rusije in Irana.

Donaldu Trumpu do predsedniškega stolčka pomagal ruski heker?

V Španiji so odredili pripor za ruskega hekerja, ki naj bi sodeloval pri domnevnem vmešavanju v kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA. Računalničar, Pjotr Levačov je bil aretiran v petek, ZDA pa zahtevajo njegovo izročitev. Ameriške obveščevalne službe so obtožile Rusijo, da je poskušala vplivati na ameriške predsedniške volitve v prid Donaldu Trumpu. Ta je že večkrat zanikal stike z Rusi in domnevno rusko vmešavanje označil za lažno trditev.

Ne spreglejte