Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija alkohol razstrupljanje

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 17.22

8 let

Putin namerava Rusiji predpisati razstrupljanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vladimir Putin ima vizijo, da bo rusko družbo popeljal v novo, zdravo ero. Pri teh prizadevanjih bo po mnenju tamkajšnjega vodstva ključno vlogo odigralo omejevanje uživanja alkohola.

Sodeč po najnovejših znamenjih, ki prihajajo z vrha največje države na svetu, si je ruski predsednik omislil drugačno prihodnost tamkajšnje družbe. Ta se bo manj utapljala v alkoholu, sicer pregovorno izjemno pomembnem delu ruskega vsakdana.

Podrli "spomenik steklenici" Oblasti v Rusiji so šle v svoji odločenosti omejevanja porabe in tudi oglaševanja alkoholnih pijač celo tako daleč, da so dale v nekem manjšem ruskem mestu odstraniti velikanski kip v obliki steklenice, ki je stal pred lokalno tovarno žganih pijač.

Rušenje spomenika je le najbolj očiten znanilec sprememb, ki se dogajajo v tamkajšnji družbi, ta je od padca komunizma doživela neznanski porast uživanja alkohola in tobaka ter s tem povezanih smrtnih žrtev.

Skoraj milijon smrtnih žrtev zaradi alkohola in cigaret V zadnjih letih se je število smrti, povezanih z alkoholom, na letni ravni vrtelo okrog vrtoglave številke 500.000, poleg tega pa je v vsej državi za posledicami kajenja umrlo okoli 400.000 ljudi. Združeni narodi so tako že leta 2009 ocenili, da bo število prebivalcev Rusije ob nespremenjenih smernicah do leta 2050 upadlo s 142 milijonov na zgolj 116 milijonov.

Ruska ljubezen do alkohola in cigaret tako ni zgolj pregovorna, saj podatki kažejo, da v Evropi več alkohola na osebo popijejo samo še na Madžarskem, Češkem in v Moldaviji. Vodka je še vedno najbolj priljubljena ruska alkoholna pijača, na drugem mestu pa se je v zadnjih letih znašlo pivo.

Tudi sicer je med Kaliningradom in Vladivostokom, takoj za Kitajsko, drugi največji trg za cigarete in tobačne izdelke. Štirideset odstotkov Rusov namreč kadi cigarete, ki tam stanejo nekaj več kot en evro na škatlico.

Alkohol narekuje tragiko ruskega vsakdana Zasvojenost z alkoholnimi pijačami se po poročanju nemškega Frankfurt Allgemeine Zeitunga (FAZ) v Rusiji vidi na vsakem koraku. V velikih mestih so tako številne mestne klopce zasedene, saj na njih svoj počitek iščejo opiti posamezniki. Podobno je tudi na podeželju, kjer je pogosto že v dopoldanskih urah težko najti trezne osebe. Tudi spremljanje ruskih medijev pogosto odstre tragično podobo ruskega vsakdana, ki ga narekujejo alkoholizem in z njim povezane številne družinske tragedije.

Po podatkih zadnjih let se s tovrstnimi ukrepi strinja tudi večinski del prebivalstva. Sodeč po izsledkih javnomnenjske raziskave, ki je bila opravljena leta 2010, naj bi strožjo alkoholno zakonodajo podpiralo več kot 70 odstotkov vprašanih, tudi med tistimi, ki so se izrekli za redne pivce alkohola, naj bi bila podpora strožji zakonodaji višja od 50 odstotkov.

Poskušal že Gorbačov, bo uspelo Putinu? Večinsko podporo ima tudi načrt vlade za prepoved kajenja na javnih površinah, vseeno pa je precej manj podpore pri prepovedi kajenja v barih in restavracijah.

Da se časi spreminjajo, priča tudi dejstvo, da bi si v osemdesetih letih prejšnjega stoletja podobno podporo pri svojih ukrepih zagotovo želel tudi Mihail Gorbačov. Takratni generalni sekretar komunistične partije je namreč pri svoji omejevalni politiki glede pitja alkohola naletel na precej odklonilen odnos Sovjetov, ki so ga celo prekrstili v "sekretarja za mineralno vodo", med drugim še piše FAZ.

Ne spreglejte