Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
17. 12. 2015,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vladimir Putin novinarji

Četrtek, 17. 12. 2015, 10.07

8 let

Putin: Če želi Turčija lizati Američane na določenem delu …

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ruski predsednik Vladimir Putin je na svoji 11. letni novinarski konferenci tri ure in osem minut odgovarjal na vprašanja novinarjev. Ostro se je spravil predvsem na Turčijo.

Podobne tiskovne konference – na letošnji je bilo akreditiranih rekordnih 1.392 novinarjev in drugih predstavnikov medijev – so trajale več ur.

Na prvo vprašanje o težkem položaju, v katerem je rusko gospodarstvo, je Putin odvrnil, da so bili gospodarski obeti osnovani na predpostavki o ceni sto dolarjev (okoli 92 evrov) za sodček nafte, te pa so že nekaj časa precej nižje, danes se gibljejo okoli 37 dolarjev (okoli 34 evrov). Zatrdil je, da je kriza že dosegla vrhunec. Napovedal je, da bo prihodnje leto gospodarska rast 0,7-odstotna, 1,9-odstotna leta 2017 in 2,4-odstotna leta 2018.

"Turčija ja zagrešila sovražno dejanje" V ospredju so bila vprašanja o svetovnih zadevah. Ostro je ponovno govoril o turški sestrelitvi ruskega vojaškega letala na meji s Sirijo 24. novembra letos. "Turčija ja zagrešila sovražno dejanje, potem pa se je skrila za zavezništvo Nata. So mislili, da bomo zbežali? Ne, mi nismo taka država," je dejal o incidentu, ki je močno poslabšal odnose med Moskvo in Ankaro. Posebej ga je ujezilo, da je po sestrelitvi Ankara poklicala v Bruselj, kjer je tudi sedež Nata, in ne v Moskvo, da bi pojasnila sestrelitev.

Možnosti za izboljšanje odnosov s Turčijo ne vidi. "Če želi Turčija lizati Američane na določenem delu, potem ne vem, ali delajo pravo stvar," je bil slikovit. Z ZDA si želi razvijati odnose ne glede na to, kdo bo na predsedniškem mestu nasledil Baracka Obamo.

Ruska vojaška operacija v Siriji se bo nadaljevala, dokler se ne bo začel političen proces reševanja krize. Poudaril je, da se stališče Rusije glede sirskega predsednika Bašarja Al Asada ni spremenilo. "Verjamemo, da bi morali le Sirci odločiti, kdo jim bo vladal, in to brez pogojev," je dejal.

Ponosen na hčerki Na bolj osebno vprašanje o svojih hčerkah, ki ju ima iz zakona z nekdanjo ženo Ljudmilo Putin, je povedal, da nikoli ni želel govoriti o njiju, češ da imata pravico do zasebnosti. Je pa povedal, da sta se izobraževali v Rusiji, kjer tudi živita, in da nista nikoli živeli v tujini. "Obe moji hčerki tekoče govorita po tri tuje jezike," se je pohvalil in dodal: "Ponosen sem nanju."

Ne spreglejte