SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Putin bo cenzuriral rusko znanost

2

termometer

Rusija je vse znanstvenike obvestila, da morajo svoje raziskave pokazati državni varnostni službi, preden jih lahko objavijo. Nova politika velja za univerze in raziskovalne inštitute.

Ruski predsednik Vladimir Putin je počasi vpeljal vse večji nadzor nad mediji, zdaj pa se je, kot kaže, lotil še cenzuriranja ruske znanosti, piše revija Forbes. Ko bodo ruske varnostne službe ocenile, da so znanstveni članki primerni za objavo, jih bodo znanstveniki lahko objavili in delili s svetom. Ob tem se postavlja vprašanje, ali imajo pripadniki ruskih varnostnih sil dovolj znanja, da bodo razumeli, o čem znanstveniki sploh pišejo.

V skladu z novo politiko bodo morali ruski znanstveniki, ki pišejo v angleščini (da lahko članke objavijo v tujini), svoje ugotovitve prevajati v ruščino. "To je vrnitev v sovjetske čase, ko smo morali, če smo želeli svoje članke objaviti v tujih medijih, dobiti dovoljenje, v katerem je pisalo, da rezultati naših raziskav niso nekaj novega in pomembnega in se jih zato lahko objavi v tujini," je za revijo Nature potožil znanstvenik Mihail Gelfand.

V sovjetskih časih so številni ruski znanstveniki pobegnili na Zahod, kjer so lahko delali svobodno in brez strahu, da bi končali v katerem od gulagov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin