Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 11. 2017,
14.42

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

4

Natisni članek

Katalonija Carles Puigdemont Belgija Španija

Nedelja, 5. 11. 2017, 14.42

6 let, 5 mesecev

Puigdemont se je v Bruslju predal belgijskim oblastem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

4

Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont in štirje katalonski ministri, ki so skupaj z njim v Bruslju, so se danes dopoldne prostovoljno predali belgijskim oblastem. Popoldne jih bo zaslišal preiskovalni sodnik, ki mora do ponedeljka zjutraj odločiti, ali bo zanje odredil pripor ali jih bodo izpustili, je sporočilo belgijsko tožilstvo.

Carles Puigdemont se je davi skupaj z ministri Antonijem Cominom, Claro Ponsati, Lluisom Puigom in Meritxell Serret na eni od policijskih postaj v Bruslju predal belgijskim oblastem, te so jim odvzele prostost. Popoldne so se začela ločena zaslišanja pri preiskovalnem sodniku.

Ta mora do ponedeljka zjutraj odločiti, ali bodo za Puigdemonta in ministre odredili pripor ali jih bodo izpustili. Izpustijo jih lahko pod določenimi pogoji ali plačilu varščine. Odločitev bo sprejel in jo tudi sporočil še danes.

Če bo na podlagi španske zahteve izdal priporni nalog, mora nato belgijsko sodišče v 15 dneh odločiti o izvršitvi evropskega pripornega naloga. Puigdemont in odstavljeni ministri se lahko v različnih fazah postopka pritožijo, kar lahko traja več tednov,


Preberite še:

-> Belgijske oblasti potrdile prejem naloga za prijetje Puigdemonta

-> Špansko sodišče izdalo evropski priporni nalog za Puigdemonta #video


Puigdemontu in njegovim ministrom v Madridu očitajo netenje upora

Španska sodnica Carmen Lamela je v soboto za odstavljenega katalonskega predsednika in štiri prav tako odstavljene katalonske ministre izdala evropski nalog za prijetje in predajo. Gre za sodno odločbo, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da osebo, ki je navedena v nalogu, aretirajo in predajo državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Belgijsko pravosodno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v skladu z evropsko zakonodajo končno odločitev treba sprejeti v 60 dneh oziroma v posebnih okoliščinah v 90 dneh. Do izročitve peterice Španiji bi tako lahko minili tudi trije meseci.

Katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost regije, bi glede na danes objavljeni anketi, na decembrskih predčasnih regionalnih volitvah osvojile največ glasov, bi pa lahko ostale brez absolutne večine, poročajo tuje tiskovne agencije. Slavila bi koalicijska stranka ERC, medtem ko bi bila stranka predsednika Carlesa Puigdemonta četrta.

Puigdemont je v soboto pozval stranke, ki si prizadevajo za neodvisnost Katalonije, naj na regionalnih volitvah 21. decembra nastopijo enotno. Že v petek pa je dejal, da je pripravljen kandidirati na volitvah.

Njegova stranka PDeCAT je danes sporočila, da ga želi stranka za nosilca svoje liste na volitvah. Kot je povedala tiskovna predstavnica stranke Marta Pascal na srečanju stranke, želijo pred volitvami oblikovati "veliko združeno listo". 

Ne spreglejte