SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvotne ambicije o reformi območja evra precej razvodenele

0,10

termometer

evro, kovanec
Foto: Reuters

Po osemnajstih urah pogajanj so finančni ministri 27 članic Evropske unije dosegli dogovor o reformi območja evra. Ta je sicer glede na prvotne ambicije precej razvodenela. Dogovorili so se le o reformi evropskega reševalnega sklada ESM.

"Uspelo nam je. Po več mesecih intenzivnih pogajanj ter težavnem in dolgem sestanku smo zagotovili celovit načrt za okrepitev evra, s katerim se strinjamo vsi," je poudaril šef evroskupine Mario Centeno.

Med ključnimi preboji je omenil dogovor o reformi evropskega reševalnega sklada ESM, sodelovanju ESM in Evropske komisije ter varnostnem mehanizmu za enotni sklad za reševanje bank, ki ga bo zagotavljal ESM. Sklad ESM je v pretekli krizi pomagal članicam z resnimi finančnimi težavami.

Cilj reforme je izboljšati pripravljenost na finančne krize. Prvotne ambicije, ki jih je poskušal uveljaviti francoski predsednik Emmanuel Macron, so precej razvodenele.

Kovanec evra Posel danes Gospodarstvo območja z evrom vse bolj pluje proti nevarnim vodam

Precej še nedogovorjenega, pogajanja bodo nadaljevali junija prihodnje leto

V dogovoru namreč manjka načrt za vzpostavitev pravega proračuna območja evra, za kar se je najodločneje zavzemala Francija kot za ključen element preporoda Evrope po brexitu in v boju proti populistom.

Prav tako ni vsebinskega dogovora o tretjem stebru bančne unije, skupnem sistemu zavarovanja bančnih vlog, ki mu nasprotuje Nemčija. Ministri so se dogovorili le, da bodo o tem znova razpravljali junija prihodnje leto.

Sveženj reform morajo zdaj potrditi voditelji sedemindvajseterice, ki bodo to temo obravnavali na zasedanju prihodnji teden.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin