Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2013,
10.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
sojenje

Natisni članek

Sobota, 24. 8. 2013, 10.32

8 let, 3 mesece

Prvo priznanje Bo Šilaja: Sram me je. Bil sem preveč malomaren.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nekdaj vplivni veljak kitajske komunistične partije Bo Šilaj je na zaslišanju priznal "nekaj odgovornosti" za poneverbo petih milijonov juanov (okoli 800.000 ameriških dolarjev) javnih sredstev.

To je njegovo prvo priznanje v odmevnem sodnem procesu zaradi obtožb o korupciji in zlorabi položaja.

Do zdaj je obtožbe ostro zanikal Bo sicer zanika poneverbo denarja, ki je bil namenjen lokalnemu državnemu gradbenemu projektu, a je dejal, "da bi moral sprejeti nekaj odgovornosti" za to, da je denar pristal na bančnem računu njegove žene Gu Kailaj in da se ta poneverba ni preiskala.

"Sram me je. Bil sem preveč malomaren, saj je vendarle šlo za javni denar," je dejal Bo. Obtoženec je bil do zdaj sicer ves čas kljubovalen ter ostro zanikal obtožbe o prejemanju podkupnin in poneverbah v skupni vrednosti 4,4 milijona dolarjev.

Bo se mora zagovarjati tudi zaradi obtožb o zlorabi položaja, ki naj bi bile povezane z Bojevo namero, da vodji policije v Čongčingu Vang Lijunu prepreči preiskavo o vlogi Bojeve žene pri umoru britanskega poslovneža Neila Heywooda. Ker se je Wang ustrašil maščevanja svojega nadrejenega, je prebegnil na ameriški konzulat v Čengduju, kjer je razkril zaplet, ki je nazadnje pripeljal do Bojevega spektakularnega padca. Bojeva žena je bila sicer pred kratkim obsojena za umor.

Vang pričal proti Boju Vang, Bojeva desna roka, ko je vodil vejo komunistične partije v Čongčingu, je pričal proti obtoženemu. Vang je bil lani sicer obsojen na 15 let zapora za vrsto zločinov, med drugim zaradi zlorabe položaja v preiskavi umora Heywooda.

Na sojenju je Bo tudi napadel ključno pričo in trdil, da niti najbolj neumen javni uradnik ne bi razpravljal o podkupninah, če bi lahko kdo to slišal.

Vang Zengang, nekdanji uradnik v mestu Dalian, kjer je Bo županoval v 90. letih, je pred sodiščem dejal, da je obtoženi v njegovi prisotnosti po telefonu poklical ženo v povezavi s poneverjenimi petimi milijoni juanov.

Bo je zatrdil, da to nima smisla. "Tega ne bi storil niti najbolj neumen uradnik," je dejal Bo.

Proces proti Boju je sicer precej drugačen od preteklih podobnih sojenjih, saj obtoženi kitajski politiki načeloma priznajo krivdo, Bo pa ostro zavrača vse očitke. Obenem je kazal odkrito zaničevanje vseh prič, tudi svoje žene, ki jo je označil za neprištevno. Bo je še priznal, da je imel zunajzakonska razmerja in da se je v jezi Gujeva preselila v Veliko Britanijo.

Šibke obtožbe Vedno večjih kritih pri procesu je deležno tožilstvo, saj so obtožbe zelo šibke.

Do zdaj je tožilstvo predložilo samo šibke dokaze, meni docent prava na ameriški univerzi George Washington Donald Clarke. "Prav nič ne nakazuje na prejemanje in dajanje podkupnine Boja v zameno za storitve," je zapisal v svojem blogu. Tudi do zdaj umaknjeno priznanje krivde med zaslišanji partijske disciplinske komisije bo zdaj po mnenju poznavalcev težko uporabiti v procesu.

Ne spreglejte